Kommande nykomlingar?

TV-bolag från fyra länder som inte deltar i årets ESC har anmält hos EBU att de tänker skicka delegater till Wien.

Beslut som i sig kan tyda på att de har för avsikt att medverka i framtida ESC, eller så är det möjligtvis så att de genom sin närvaro enbart hedrar Eurovisionens 60-årsjubileum.

Bland länderna återfinns Marocko som de facto deltog i tävlingen 1980 men aldrig mer. Vi hittar även Tunisien som anmälda sig till London 1977 men senare drog sig ur. De övriga är Kosovo och Kazakhstan som aldrig varit med men som heller inte fanns som självständiga stater under de år några nordafrikanska länder visade reellt intresse för ESC.

Marocko och Tunisien har tv-bolag som sedan länge är fullvärdiga medlemmar av EBU och egentligen kan delta i ESC när de vill. Däremot har Kosovos och Kazakhstans tv-stationer som enbart är associerade ingen rätt att skicka in ett bidrag till tävlingen förrän de har ett riktigt medlemskap. Om deras övervakande närvaro i Wien innebär att allvarligt intresse för att delta eller inte i ESC i framtiden ska vi låta vara osagt. Det kan också vara ett tecken på att artigt hedra tävlingen i samband med dess 60-årsfirande.

Oenighet
Nu ska i sanningens namn sägas att såväl Kosovo och Kazakhstan i flera år tryckt på för att få vara med i ESC. Där har EBU hittills sagt nej, i Kosovos fall handlar det om oenighet kring statusen mellan redan befintliga EBU-medlemmar. Exempelvis har Spanien, Grekland och Ryssland inte erkänt landets självständighet medan Sverige, Norge, Danmark och Storbritannien gjort det. När det gäller Kazakhstan rör det sig mest om geografiska avgränsningar, vad är någotsånär Europa och inte. Azerbajdzjan har en landremsa som anses vara europeisk men har verkligen Kazakhstan det och hur mycket europeiskt är landet kulturellt? En svår nöt att knäcka - fortsättning lär följa!

Kommentarer

  1. Men hur kan det komma sig att det australiensiska bolaget som också bara är associerad medlem får vara med före t.ex Kazakhstan som ligger närmare rent geografiskt (jag är stark motståndare till hela Australien-grejen) Det sänder liksom ut ett budskap om att vissa duger men andra inte...kan ju hända att vissa länder tycker det är orättvist (vilket det är) och inte längre vill vara med sedan. Tror inte heller att Turkiets utlovade comeback blir av nu om Australien vinner (vilket de sannolikt gör) Har ni något svar på hur mycket Australien har betalat ebu med för att få igenom detta? (Jag undrar av ren nyfikenhet) Och de borde bjudit in alla associerade medlemmar för att vara rättvisa kan jag tycka isf....

    SvaraRadera

Skicka en kommentar