40 år sen Melodifestivalen ställdes in

I höst har det gått 40 år sedan beslutet att ställa in den svenska uttagningen och hoppa av ESC fattades.

En stor nyhet om det skulle ske idag men då var det inte många som reagerade och anledningen till det var enkel. Detta var andra gången på 70-talet som Sveriges Radio TV bestämde sig för att stå över Eurovision.

Bakgrunden var den att SRTV, numera SVT, under hösten 1975 gick igenom budgeten för 1976. Man hade precis arrangerat ESC i Stockholm och det blev dyrbart, för vid den här tiden fick arrangören helt på egen hand stå för alla kostnader. Det är alltså inte som idag där varje tv-bolag bidrar ekonomiskt. Av rädsla för att tvingas ta hand om evenemanget igen drog sig svensk tv ur. Till beslutet bidrog också olika vänstergruppers motstånd till detta "kommersiella jippo" som de kallade tävlingen i mitten av 70-talet.

Dessutom visste man om att 1976 skulle medföra en rad andra kostnadskrävande satsningar för svensk tv, året innehöll OS, både vinter och sommar, kungligt bröllop samt speciella program inför och under riksdagsvalet.

MF 1976 ställs in
Följden av att hoppa av ESC blev också att Melodifestivalen 1976 ställdes in, något som sedan dess turligt nog aldrig inträffat igen. Detta års Eurovision hölls i Haag i Holland och sändes heller inte av tv men väl i radion. En bidragande orsak till att Sverige hoppade på tåget igen redan året efter 1977 var att EBU ändrade på sina regler. Det tv-bolag som skulle ha hand om värdskapet slapp framöver att betala helt och hållet själv, sedermera skulle de deltagande länderna bidra med pengar genom en särskild avgift. På det viset kunde kostnaderna hållas nere.

Det intressanta i sammanhanget är att Sverige aldrig någonsin blivit relegerat, alltså utestängd från ESC. Så skedde för många andra nordiska länder både under 90-talet och början av 2000-talet på grund av allt för dåliga placeringar (Finland 2001, Norge och Island 2002, Danmark och Finland 2003). De gånger vi uteblivit har berott på helt egna val, så var inte bara fallet 1976 utan även 1970 och 1964.

Kommentarer

 1. Island var med 2003, med låten 'Open your heart'

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thanks...Finland var inte med medan Island saknades 2002!

   Radera
  2. coolt...så nu har sverige vart med i esc i 40 år alla år och aldrig missat typ ;-)

   /frederik

   Radera

Skicka en kommentar