Hårda tag från EBU

Rumänien missar ESC för första gången på 15 år. EBU hade kunnat vänta men tog nu i med hårdhandskarna.

Det rumänska tv-bolaget TVR hade till 21 april på sig att betala sin skuld. När inte detta gjordes slog EBU till direkt. 

Därmed blir det en Eurovision Song Contest utan Rumänien, det har inte hänt sedan Köpenhamn 2001. EBU hade kunnat vänta till efter tävlingarna i Stockholm och istället utesluta landet ur EBU efteråt. Men det ville man inte, nu talade EBU maktspråk för att få rumänerna att inse allvaret.

Lite väl dramatiskt kanske med tanke på att det bara är några fåtal veckor kvar till tävlingarna i Globen. Om ESCsverige fått bestämma hade Rumänien tillåtits att delta men fått nej till medverkan i ESC 2017. Landet har varit i ESC-final samtliga år sedan 2002 och har två stycken tredjeplatser från Kiev 2005 och Oslo 2010 som bästa resultat.

De första uppgifterna om TVR:s skuld till EBU talade om 100 miljoner kronor, men den korrekta summan ska vara 145 miljoner.

Kommentarer

  1. Jag tror att också att en annan anledning till att de "diskvalificerades" innan Eurovision (förutom att EBU ville vara hårda) var att om Rumänien vinner Eurovision, så måste de ju arrangera tävlingen året efter och det blir ju svårt om man inte är medlem i EBU.

    // Ecir

    SvaraRadera

Skicka en kommentar