40 år sen Sverige avstod

3 april 1976 var senaste och antagligen sista gången Sverige bojkottade ESC.

18 länder hade ändå samlats i Haag denna dag för exakt 40 år sedan, men även om svensk tv inte sände tävlingen gick den att höra i radions P3.

Stockholm hade ju stått för värdskapet året innan och Lasse Berghagen såg till att hamna på en hedersam 8:e plats på hemmaplan. Men det fick ändå Sveriges Radio & TV att snabbt bestämma sig för att inte arrangera någon Melodifestival och därigenom heller inte något deltagande i Eurovision.

Två orsaker till beslutet finns. Det ena gäller ekonomin. Kostnaderna för att arrangera tävlingen hade rakat i höjden och SR:s budget var nära att spricka. I rädsla för ännu en svensk framgång valde man att hoppa av. Detta var på den tiden då det vinnande landets tv-bolag själv stod för alla kostnader, reglerna ändrades senare och numera bidrar samtliga deltagande länders tv-stationer ekonomiskt.

Den andra orsaken rör tävlingen som sådan, den var i mitten av 70-talet starkt ifrågasatt av kulturelit och vissa politiska fraktioner. Motståndarna betecknade ESC som ett enda stort kommersiellt jippo. SR tog intryck av de vindar som blåste och var inte ensam om det. Vid den här tiden hade Danmark hållt sig borta i nästan tio år och i övriga nordiska länder diskuterades också det meningsfulla i att tävla i musik.

Varken svenska TV1 eller TV2 visade något intresse för att visa 1976 års upplaga som gick av stapeln i Holland lördagen den 3 april. Den intresserade fick nöja sig med att lyssna på direktsändningen i radions P3 och Ursula Richters referat, hon hade kommenterat ESC för radiolyssnarna flera gånger under 70-talet. Eurovisie Songfestival 1976 vanns av Storbritanniens Brotherhood of Man, de fick en megahit med Save Your Kisses For Me - även här hemma! Finland blev bästa nordiska land med sin 11:e plats.

Sveriges frånvaro blev inte långvarig, redan året efter var vi tillbaka igen och varje år sedan 1977 har det funnits ett svenskt bidrag med i Eurovision Song Contest. Avhoppet för 40 år sen var det senaste och sannolikt sista. Bara två gånger innan dess hade Sverige avstått på frivillig väg, det var 1970 och 1964.

Kommentarer