Strejk kan påverka ESC

På måndag kan 800 anställda på SVT komma att tas ut i strejk. Något som kan påverka förberedelserna inför ESC i maj.

Det är oroligt på den svenska arbetsmarknaden och på flera håll pågår redan en rad strejker. SVT ser inte heller ut att slippa undan.

Fackförbundet Unionen har varslat om strejk från måndag för 11 000 på olika arbetsplatser i hela landet däribland 800 på Sveriges Television. Konflikten gäller pensionsersättningar och ersättning för obekväm arbetstid, OB. Blir strejken av kan den komma att slå hårt mot Eurovision, SVT:s chefer arbetar nu för att minska effekterna vilket har fått facket att reagera.

"Man uppmanar frilansare och bemanningsföretag att gå in och ta över våra medlemmars arbetsuppgifter. Det betraktar vi som strejkbryteri", säger fackordförande Gun Karlsson på SVT, till Sveriges Radio.

Det är nu inte alls säkert att det blir någon strejk, medlare är inblandade och de ska träffas i helgen. Något som kan få till följd att de kommer överens och strejken inte blir av eller att konfliktåtgärderna skjuts på framtiden.

En strejk på BBC bland kameramän och tekniker ledde 1977 till att det årets ESC flyttades fram en hel månad. Tävlingen skulle egentligen gå av stapeln i London den 2 april men då pågick konflikten för fullt. Den tog så småningom slut och Eurovision kunde hållas den 7 maj istället.

Kommentarer