Portugal återvänder

Står över Stockholm men bekräftar redan nu comeback 2017.

Det svänger fort hos det portugisiska tv-bolaget RTP. Först drog de sig ur årets ESC och sedan kom beskedet att de inte skulle sända någonting alls från Globen. Men nu är det andra tongångar.

RTP medger att påtryckningar från Eurovision-fans och andra fått dem att ändra sig. Årets semifinaler och finalen kommer att sändas, dessutom gör de klart för medverkan i ESC igen nästa år. Samtidigt passar man på att rejält förändra den nationella uttagningen "Festival da Cancao".

Ekonomiska skäl sades ligga bakom beslutet att inte ställa upp i Stockholm, men ESCsverige tror nog mer på att det handlar om besvikelse över de senaste årens resultat i tävlingen. Senast Portugal lyckades ta sig till ESC-final var i Oslo 2010, i Wien i fjol blev det en sammanlagd 36:e plats av 40.

De tre senaste gångerna när Eurovision arrangerats i Sverige har portugisernas hållit sig borta, så är det i år och så var det även i Malmö 2013 och i Stockholm 2000. Detta menar vi är en ren slump och ska inte tolkas som något misstroende gentemot Sverige som arrangörsland.

Kommentarer