JESC den 20 november

Första gången på en söndag Årets Junior ESC hålls på Malta och landets huvudstad Valetta.

Till skillnad mot alla tidigare års juniortävlingar hålls 2016 års upplaga på en söndag istället för på en lördag. Om Sverige tänker återvända efter pausen förra året eller inte verkar i allra högsta grad ännu vara oklart.

EBU har precis kommit med information om den stundande Junior ESC. Malta vann ju fjolårets tävling som hölls i Bulgarien och har återigen fått sig tilldelat värdskapet, senast var 2014 i Marsa och alltså inte i huvudstaden.

En förändring av formatet verkar vara på gång. Exakt hur det ska se ut framöver har det inte sagts något om, men bara det att förlägga tävlingen till söndag eftermiddag istället för lördag kväll skvallrar väl om en del. En gemensam presskonferens med EBU och det maltesiska tv-bolaget PBS är planerad att hållas i samband med ESC i Stockholm i maj.

Juniorupplagan av ESC har ju varit igång sedan 2003 och samtliga år utom 2008 och 2015 har Sverige deltagit. SVT förklarade sitt avhopp förra året med att man ville ta en paus, om det blir någon comeback i år är inte klart.

Malta är inte det enda landet som arrangerat tävlingen två gånger, det samma gäller Holland 2007 och 2012 samt Ukraina 2009 och 2013.

Hittills har fem länder anmält sig till JESC 2016, förutom värdlandet Malta är det Holland, Irland, Bulgarien och Albanien. Förra året deltog 17 nationer.

Kommentarer

  1. SVT tänker inte vara med, men TV4 var inte främmande för att delta!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar