Israel kvar i ESC

Fortsätter som vanligt Det gamla tv-bolaget har lagt ner och ersatts av ett nytt. Men det betyder inte slutet för deltagande i Eurovision.

Det gjordes stor sak i våras av att tv-bolaget IBA skulle lägga ner sin verksamhet och att det skulle påverka landets deltagande i ESC. Men nu kommer uppgifter som garanterar fortsatt medverkan i tävlingen.

IBA har varit ansvarig för de israeliska ESC-bidragen sedan premiären 1973. Låtar och artister har utsetts via nationella uttagningar eller ibland internt, Med IBA borta väcktes farhågor för att det också skulle betyda slutet för Israel i ESC, men så blir det inte.

Det nya tv-bolaget IPBC, som ersatt IBA, har träffat en överenskommelse med EBU. Den går ut på att IPBC kan återutsända stora sportevenmang och delta i Junior ESC och Eurovision Young Dancers trots att ett medlemskap i EBU ännu saknas. EBU:s krav på att kanalen måste ha en nyhetsverksamhet har tillgodosetts.

Imri Ziv kom 23:a senast i Kiev
Israeliska medier rapporterar att IPBC tänker ansöka om medlemskap i höst, något som EBU av allt att döma säger ja till vid ett möte i december. Därmed ligger vägen öppen för ett fortsatt ESC-deltagande.

Israel har tre ESC-segrar från 1978, 1979 och 1998. Landet arrangerade tävlingen 1979 och 1999, bägge gånger i Jerusalem.

Kommentarer