15 år online

4 oktober Ett datum som alltid varit en högtidsdag för oss. Det var denna dag 2002 som vi föddes på webben.

En försiktig och knagglig start blev det. Den sajt som såg dagens ljus 4 oktober 2002 låg på den svenska webbportalen Spray. Med adressen "medlem.spray.se/eurosong03" tog vi sikte på kommande Melodifestival och ESC i Riga och trodde på ett kortvarigt liv.

Tänk så fel vi hade. Gensvaret var från början stort. Det sporrade oss att fortsätta och utveckla sidan med allt om Mello och ESC.

2003 ändrades adressen till "escsweden.just.nu", därifrån är denna skärmdump som visar att mer än 44 000 redan hade besökt oss. Konkurrensen var inte så stor då och det fanns en efterfrågan som vi tog vara på helt enkelt.

Med ett brinnande intresse för Eurovision, Melodifestivalen och andra länders uttagningar togs sajten till nya höjder. I början av 2004 köptes domännamnet "escsweden.com", sajten blev ett begrepp och citerades av Aftonbladet, PC för alla och utsågs av kollegerna på Esctoday.com till årets nykomling. Esctodays dåvarande webbmaster Barry Viniker från London besökte Göteborg 2007 och vi hade glädjen att tillsammans med honom uppleva deltävlingen i Scandinavium och efterfesten förstås!

Utseendet har varierat under årens lopp och likaså kontakten med våra besökare. Vi hade länge ett forum med välmatade inlägg. Vid några tillfällen har vi kunnat dela ut och skicka gratisbiljetter till Mellos deltävlingar, cd-singlar och olika ESC-pins till trogna läsare.

Parallellt med "escsweden.com" började vi blogga för tio år sedan. Tekniken utvecklades och för att behålla snabbheten övergick vi för fem år sen helt till att publicera oss via blogg med nuvarande adress ESCsverige.

Tänk att det gått hela 15 år, vi vill passa på att tacka för alla glada tillrop, kommentarer och ris och ros som nått oss under den här tiden. Ofta har vi varit först med nyheter och det ska vi försöka fortsätta att vara.

Så var det det där med andra plattformar som väl får ses som ett komplement till den webbplats du just nu besöker!

ESCsverige twittrar flitigt sedan 2009, då hette vi fortfarande ESCsweden och har för enkelhetens skull valt att behålla det namnet;

twitter.com/escswedencom

Medan twitter blivit ett självklart ställe att publicera sig på är inställningen till Facebook mer kluven. Twitter går fort och är rakt på sak, snabbheten uppskattas. Facebook är mer tungjobbat och får nog ses som en plats att locka hit folk på.

När det inte är säsong sker få uppdateringar på FB, dock lever den upp något mitt under pågående Mello eller ESC. FB-kontot skapades i början av det här året;

facebook.com/escsverige.blogspot.se

Mer om historiken på specialsidan;

Om oss


Nedanför kan ni se hur specialsidan Melodifestivalen såg ut på ESCsweden/sverige för sex år sedan. Året då Eric Saade vann och Sundsvall senast var värdstad bland mycket annat.


Kommentarer

Skicka en kommentar