ESC-ledningen möts i Lissabon

Nästa vecka Värdstaden besöks av höjdarna i EBU:s referensgrupp för ESC. En rad frågor som har med kommande tävling att göra står på agendan.

Tema och slogan för 2018, transporter av ländernas delegater, biljettförsäljningen och semifinal-lottningen i januari. Allt detta ska diskuteras på plats i Lissabon nästa vecka.

Vilken återförsäljare ska ha hand om biljettförsäljningen och när i tid blir det release? Sådana saker behövs det få klarhet i. Här har troligtvis portugisiska tv-stationen RTP redan en tanke som EBU dock måste godkänna. Likaså med transporter av artister och delegationer mellan hotell och Altice Arena.

Intrycket man får av rapporteringen på EBU:s officiella sajt Eurovision.tv är att portugiserna ligger långt framme i sin planering, särskilt i jämförelse med hur situationen var i Kiev i våras. Eller som sajten sammanfattar läget med: "So far, so good in Portugal".

Sedan gäller det i vilken semi de 37 kvalande ländernas bidrag ska igenom. Detta avgörs som vanligt i januari genom lottdragning. När, var och i vilken form det ska ske står också på dagordningen nästa vecka.

EBU:s ESC-boss J O Sand
Norrmannen Jon Ola Sand är referensgruppens mest kända namn och EBU:s ansikte utåt när det kommer till Eurovision Song Contest. När han förkunnar "Take it away" vet man att det är dags för redovisning av hur jury och tv-tittare har röstat.

Andra medlemmar är bland andra dansk tv:s Jan Lagermand Lundme och SVT:s Martin Österdahl, även om han är på väg att avsluta sitt uppdrag.

Ordförande är Frank-Dieter Freiling med en bakgrund inom flera tyska tv-bolag.

Kommentarer