Danmark: "Only teardrops" med Emmelie


Det blev Only teardrops med Emmelie de Forest som vann lördagskvällens danska final Melodi Grand Prix. En, som det känns, irländskt inspirerad låt.

Tillsammans med Stay awake sjungen av Simone Egeriis samt Unbreakable med Mohamed Ali var hon bland de tre av totalt tio som gick vidare till "superfinalen". Efter att juryn, som bland andra bestod av Lis Sörensen och Jörgen de Myllius, sagt sitt stod det lika mellan Only teardrops och Unbreakable. De hade 11 poäng vardera. Sedan kom tv-tittarnas röster och Emmelie de Forest kunde dra ifrån.

Slutesultat:
1. Only teardrops Emmelie de Forest 26 poäng
2. Unbreakable Mohamed Ali 19 p
3. Stay awake Simone Egeriis 15 p

Övriga sju får väl härmed anses ha hamnat på en delad 4:e plats, inbördes resultat dessa emellan redovisades inte, som vi ju är vana vid i Sverige. DMGP-vinnaren från 2009, Niels Brinck, blev inte så framgångsrik som vi nog hade räknat med. De tidigare ESC-vinnarna Herreys, Brotherhood of Man och Johnny Logan uppskattades av de omkring 10 000 i publiken för pausunderhållningen. Arenan Boxen i jylländska staden Herning stod för värdskapet. Det blir en resa via Öresundsbron för Emmelie och semifinal 1 den 14 maj, med siktet förstås inställt på finalen fyra dagar senare. Något annat verkar inte Danmark acceptera.

Danskarna återkommer mer än gärna till vad som hände senast Eurovision hölls i Sverige. Då för 13 år sedan i Stockholm gick ju Bröderna Olsen och vann. Något liknande är de mer eller mindre inställda på den här gången också - Til lykke!

Danmark blev första nordiska land att välja ESC-bidrag till Malmö. Det är andra året i rad man skickar en kvinnlig soloartist till Eurovision Song Contest, senast i Baku gick det inte särskilt bra. Visserligen final men väl där bara 23:e plats.




Kommentarer