ESC-semifinalerna lottas 17 januari

Det blir i Rådhuset vid Stortorget i centrala Malmö som det avgörs i vilka semifinaler de kvalande länderna ska igenom. Datumet är satt till den 17 januari klockan 14:00. Kommer att live-sändas på eurovision.tv. Redan nu vet vi att det danska bidraget deltar i semifinal 1 den 14 maj och det norska bidraget i semifinal 2 den 16 maj. Men i övrigt är det mesta oklart. Totalt ska 33 länder i de bägge semifinalerna göra upp om 20 finalplatser. I den ena semin kommer 17 länder delta, och i den andra 16.

Stortorget, där vi hittar Rådhuset, var på 1500-talet Nordens största torg i en av de då mest expansiva städerna i norra Europa. I ytterligare nästan 200 år skulle Malmö och övriga Skåne komma att tillhöra Danmark (Skåneland - østdansk = dialekter i Skåne, Bornholm, Blekinge och Halland). Det mesta skulle dock framgångsrika svenska krigarkungar komma att ändra på - och facit har vi idag. Malmö är Sveriges tredje största stad och är i år 2013 ESC-värd för andra gången!
Finalklara är sedan tidigare "de 5 stora" Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien. Samt förstås även värdnationen Sverige. Med dessa sammanlagt 6 och de 20 semifinalisterna har vi 26 tävlande i den stora finalen 18 maj.

Kommentarer