ESC: 19 länder i första semifinalen - 18 i den andra

I vilken av de två semifinalerna länderna hamnar avgörs som tidigare nämnts 29 januari. Nu har EBU kommit med fler uppgifter.

Totalt sett ska 37 länder igenom de bägge semifinalerna innan det kan bli tal om final. Två kvalificeringsomgångar helt enkelt, något Eurovision numera använt sig av i tio år. Första semin tisdag den 8 maj ska innehålla 19 bidrag medan andra semin torsdag den 10 maj ska ha 18 tävlande.

Grannlandsröstning ska undvikas
Efter lottdragningen den 29:e får vi veta i vilken semi Sverige hamnar. För att undvika att alltför många länder som brukar rösta på varandra hamnar i samma semifinal har sex olika grupper satts samman. Detta kommer göra det svårare för Sverige att hamna i samma semi som Danmark, Norge, Finland, Island och Irland.

Här har faktiskt skett en förändring jämfört med tidigare då alla nordiska nationer och Estland varit i samma grupp. Denna gången har Estland ersatts av Irland. Av vilken anledning vet ESCsverige inte, antagligen ligger en statistisk beräkning bakom.

Live 13:00
Lottdragningen äger rum i Lissabons stadshus måndag 29 januari med start klockan 13:00. Två av årets ESC-programledare, Silvia Alberto och Filomena Cautela, presenterar det hela. Allt går att följa i direktsändning på EBU:s sida på YouTube

Kommentarer

 1. En fråga? Vet ni varför man inte delar in länderna i semifinalerna i Eurovision song contest baserat på kvalite på deltagande länders låtar? Nu avgörs det bara av lottning förutom att de delas in beroende på Geografi.
  Varje år går sämre låtar vidare bara för att de hamnat i en svagare semifinal. Det borde inte vara så att Christer Björkman exempelvis ska få avgöra eller någon ifrån EBU men det borde vara en omröstning innan tävlingen och sedan går man efter den så inte för många bra låtar hamna i samma semifinal.
  Man delar förvisso in dom så att inte något land får för många grannländer i samma semfinal men om alla länder skulle få rösta i båda semifinalerna blir det mer rättvist, då avgör inte lottdragningen vilka länder som kan rösta . De röstande länderna i semifinalerna i varje semifinal behöver inte heller vara representativa för alla tävlande länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var ganska enkel att svara på.

   Kvalitet är inte mätbart, det du tycker är högsta klass kan ogillas av en annan. Tycke och smak. Svårt föra statistik på, vilket är lättare att göra på hur grannar beter sig sins emellan år efter år oavsett om något faktiskt är av hög kvalitet eller inte. ;-)

   Radera
  2. kan jag skriva under på,, bra talat.

   /frederik

   Radera

Skicka en kommentar