Har chans tävla för Sverige

Eurovision Young Musicians 18-åriga Johanna Ander Ljung spelar harpa. Hon kan bli den som representerar Sverige i årets EYM.

Finalen av Polstjärnepriset hölls i Göteborgs Konserthus på lördagen. Vinnare blev en ung harpist från Danderyd utanför Stockholm.

Därmed har vi antagligen klart med den svenska deltagaren i Eurovision Young Musicians, EYM, som i år går av stapeln i Edinburgh i Skottland 23 augusti. Att juryns val föll på Johanna Ander Ljung motiveras på följande sätt:

"Med självklar musikalitet och elegans visar vinnaren sin överlägsna behärskning av instrumentets rika dynamik och klangpalett."

Rättelse: SVT har tydligen sista ordet i frågan. De behöver nämligen inte välja årets vinnare av Polstjärnepriset utan kan lika gärna ta fjolårets, då det överhuvudtaget inte existerade något EYM. Det var inget som framkom i förhandsinformationen utan något som vi fått vetskap om först nu efteråt.

Oavsett ser Sverige ut att bli första land att utse tävlande i EYM 2018. Norge utser sin i april. Övriga länder som hittills anmält sig är Storbritannien, Polen, Ungern och nu senast även Tyskland.

Eurovision Young Musicians har arrangerats vartannat år sedan 1982. Sverige har vunnit en gång, det var 2006 genom Andreas Brantelid på cello. Senaste EYM för två år sen i Köln samlade 11 länder och vanns av Polen. Svensk representant då var 17-årige pianisten Eliot Nordqvist.

Läs också från 3/9-2016: Polsk seger i EYM

Polstjärneprisets finalister 2018
Från Polstjärneprisets deltävling i Vänersborg i torsdags tog sig dessa fyra vidare till finalen. En final som alltså Johanna Ander Ljung gick segrande ur.

Hennes närmaste konkurrenter var Tekla Nilsson på klarinett, Angelo Lundström, violin, och Josef Wijk, oboe.

Finalen av EYM 2018 äger som sagt rum i augusti. Den kommer att sändas live på SVT2.

Kommentarer