Internt ESC-val för San Marino

Mikrostatens presentations-logga anno 2020 är redan klar. Ännu en gång utses artisten internt.

Ingen förvånas väl över att tv-bolaget SMRTV självmant väljer vem biljetten till Rotterdam ska ges till. Interna val av bidrag till Eurovision har förekommit samtliga år utom 2018 då den långdragna och resultatmässigt inte helt lyckade uttagningen "1 In 360" användes.

Inför 2020 har inte spekulationerna gällande tänkbara artister varit så många. Rapporteringen har mest kretsat kring sångerskan Aly Ryan med erfarenhet från senaste tyska uttagningen. Hon ska tydligen ha skickat in sju låtar till SMRTV.

San Marino fick i årets ESC i Israel sitt bästa resultat hittills. De tog sig till final för bara andra gången någonsin och slutade på 19:e plats. Det kan jämföras med den 24:e plats som uppnåddes i Köpenhamn 2014 när de första gången var i final.

Det var Serhat med Say Na Na Na som låg bakom framgången i Tel Aviv. Han gjorde ett försök redan i Stockholm 2016 men klarade då inte av att bli finalist utan hamnade på 30:e plats totalt sett.

77 poäng kammade Serhat hem i finalen i våras, för leveransen stod tittare och juryer i 14 länder. Däribland Grekland, Malta, Island, Ryssland och Ungern.

I semin kom San Marino 8:a och fick poäng av alla deltagande länder såsom Finland, Australien, Cypern, Israel, Portugal, Spanien och Tjeckien.

Kommentarer