Nästan alla i "Big 5" överger sina uttagningar

4 av 5 alltid finalgaranterade länder har denna gången lagt ner sina nationella uttagningar till förmån för interna val.

 Det är bara Italien som behåller sin Sanremofestival där vinnaren den 8 februari erbjuds bli landets representant i ESC 2020. Övriga kommer att utse sina bidrag internt.

 Spanska tv-bolaget RTVE har redan utsett Blas Cantó, hans låt presenteras för allmäheten i början av januari. Årets tävlande kom från finalen av Operacion Triunfo, La venda med Miki. Med den placerade sig Spanien som nummer 22 i Eurovision.

 Ännu sämre gick det för Storbritannien, sist i finalen i Tel Aviv. Bigger Than Us med Michael Rice hade vunnit uttagningen Eurovision - You Decide i London. Nästa år sköter BBC allt för egen hand.

 Tyskland ersätter Unser Lied für... med ett internt val. Sju bidrag deltog i "Unser Lied für Israel" i februari i år och vann gjorde duon S!sters med låten Sister. Näst sist i ESC-finalen.

 Efter två år av Destination Eurovision med deltävlingar och final återgår fransk tv till att utan insyn utifrån välja artist och låt. Bilal Hassani tog i januari hem segern i Frankrikes final. 16:e plats blev det i ESC för Roi.

Denna övervältring till interna val som dessa länders tv-bolag genomför till Eurovision 2020 beror i första hand på en sak - att komma högre upp i resultatlistan. Och det kan kan ju alla i "Big 5" utom Italien behöva, i varje fall sett till hur de placerade sig i senaste ESC.

  2:a plats Italien
16:e plats Frankrike
22:a plats Spanien
25:e plats Tyskland
26:e plats Storbritannien

Kommentarer

  1. Hej, Varför är det mycket färre länder som har nationella direktsända finaler med olika tävlande låtar nuförtiden jämfört hur det var för länge sedan? dvs varför de låtit interna val avgöra istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade inte läst igenom hela artikeln där ni ger ett svar. Men interna val betyder ju inte automatisk bättre resultat. Så det har inget med lägre intresse och att de lägger mindre pengar jämfört hur det var förut?

      Radera
    2. Hej,

      Och som vi berättade om Frankrike, för få tittare på nationella uttagningen. Färre än i Sverige och Mello med 10 milj invånare mot nästan 70 i Frankrike. Ytterligare en anledning.

      Mycket möjligt att de kommer undan något billigare med intern urvalsprocess än uttagning.

      Radera

Skicka en kommentar