Det sker när decenniet går mot sitt slut

Trots alla storhelger har vi en händelserik månad att se fram emot. Ganska mycket handlar om ESC.

Programledarfrågan, ESC-biljetterna, Cypern, Albanien, resultatet av årets "ESC Top 250" och megashowen "Songfestivalfeest" Det är bland annat sådant som står på agendan i december.

Eurovisions programledare
Får vi svar på denna månad. "Vi vill ha tre" förkunnade tävlingsproducenten i Rotterdam i höstas. Eva Jinek, Michiel Huisman, Jan Smit, Dionne Stax och Edsilia Rombley är några i Nederländerna välbekanta namn som nämnts i förhandssnacket.

Eurovisions biljetter
I slutet av december är det sagt att en första våg av biljetter till arenan Ahoy kommer att släppas. De ska vara billigare än vad som var fallet i Tel Aviv senast är ett löfte från arrangörerna.

Sångfestivalfesten
Ziggo Dome i Amsterdam slår den 15:e upp dörrarna för "Het Grote Songfestivalfeest". Ett 20-tal Eurovisionvinnare väntas dit, bland andra Loreen, Charlotte Perrelli, Olsen Brothers och Lordi.

TV-kanalen AVROTROS i Nederländerna spelar in och sänder festen på nyårsdagen.

Läs också: ESC-vinnare i stor holländsk tv-show


Cypern
Med Sandro Nicolas som tv-bolaget CyBC:s interna val har detaljer kring hans låt utlovats de kommande veckorna efter det att hans namn bekräftades 29 november. Det tyder på att vi under den här månaden får veta mer.

Albanien
Finalen av uttagningen "Festivali i Këngës hålls den 22:a i Tirana. Dit har bidrag från deltävlingarna 19 och 20 december kvalificerat sig. Totalt deltar 20.

Eurovision Top 250
På årets sista dag presenteras resultatet. Den ultimata topplistan spelas upp på ESC Radio från klockan 11:00 på nyårsaftons förmiddag till tolvslaget vid midnatt. Det går att rösta fram till den 8:e. Loreens Euphoria har sedan 2012 blivit framröstad som tävlingens populäraste genom alla tider.

Läs mer: Dags rösta fram ny ESC-topp

Fullt pådrag hela december alltså. Det som nämnts här är sådant vi vet är på gång, tillkommer gör som alltid dagsfärska puckar!

Men det finns ett event som faktiskt inte blir av och som var tänkt äga rum den 7:e.

Eurovision Asia Song Contest
Ingen förvånas över beskedet från australiska tv-stationen SBS. Beskedet att man beslutat ställa in premiären av den asiatiska motsvarigheten till ESC. Tävlingen var tänkt för staden Gold Coast i Australien 7/12 men skjuts på framtiden ännu en gång.

Läs mer om planerna som fanns på ett "EASC" och vad vi skrev redan i oktober:

Tveksamt om Asiens Eurovision blir av

Kommentarer