Andra solokvistar

Programledare Här är vi som också tagit hand om Melodifestivalen själva.

Sedan nuvarande koncept med deltävlingar infördes har det inte varit så vanligt med en enda programledare. Men det har hänt, även om det var betydligt vanligare förr.

David Lindgren blir den tredje ensamma programledaren sedan 2002, året då Mello började åka på turné. Kristian Luuk skötte ruljangsen för egen hand 2007, och två år senare gjorde Petra Mede samma sak. I ESCsveriges genomgång har vi också funderat på om vi skulle ta med Lena Philipsson i statistiken. Hon ledde visserligen deltävlingarna och finalen 2006, ändå kvalar hon inte in på listan över antalet solokvistar. Det beror på att hon fick ledigt under Andra Chansen, den var istället Carin Hjulström och Henrik Johnsson värdar för det året.

Också Kristian Luuks andra insats 2008 faller bort enligt vårt sett att se det. Luuk var huvudprogramledare men han hade genomgående hjälp av två side kicks, Björn Gustafsson och Nour El Refai.
Janne Jingryd
På den tiden Melodifestivalen var ett enda program en gång om året, var det nästan alltid bara en programledare. Som exempel kan nämnas Jan Jingryd från Eriksbergshallen i Göteborg 1997, Pernilla Månsson från Malmö Musikteater 1995, Harald Treutiger från samma ställe 1991 samt Carin Hjulström från Rondo i Göteborg 1990.

Visst kunde det även förr förekomma flera programledare, men det var för det mesta ett undantag. Första gången en duo gjorde sin entré var 1986, Tommy Engstrand och Lennart Swahn syntes som
värdpar. Nog mest för att Mello det året ingick i ett helt annat tv-program som bägge ledde, "Razzel" minns nog en del av er fortfarande.

Pernilla Månsson
För att vara statistiskt på den säkra sidan passar vi på att nämna "Eurovisionsschlagern - Svensk Final 1960", som var en föregångare till Melodifestivalen. Semifinalerna sändes enbart i radio och leddes av Thore Ehrling, i den tv-sända finalen var däremot Jeanette von Heidenstam programledare. Eftersom Mello är ett renodlat tv-program anser vi att 1960 trots allt faller bort som debutår för flera värdar, därför gäller 1986.


Harald Treutiger och Carola
ESCsverige redovisar inte här hur det har sett ut för samtliga år, vi vill mer visa på en trend. Att det dröjde rätt många år innan Melodifestivalen fick mer än en programledare.

David Lindgren är i gott sällskap historiskt sett. Det har under årens lopp varit vanligare med solo-programledare än tvärtom. Nu är dagens Mello en helt annan tv-show än förr och kräver mer av den som ska leda. Det vet SVT och David - ett styrkebesked så gott som något!

Kommentarer