Kazakstan vill med i JESC

Junior ESC Hoppas få debutera i tävlingen 2018.

TV-bolaget "Kanal 31" har en delegation på plats i Tbilisi för att närvara under årets Junior Eurovision. Nästa år har de som mål att få vara med och tävla.

"Vi är stolta över att få tillhöra Eurovision. Här får våra barn en chans att möta jämnåriga och utbyta erfarenheter", säger Nurzhan Mukhamedzhanova, talesperson för "Kanal 31".

Kazakstansk tv har de senaste åren sänt både Junior ESC och ESC. Men de har inget tv-bolag som är aktiv medlem av EBU, ett krav för att få delta i Eurovision-tävlingarna. TV-stationen "Khabar Agency" har ett associerat medlemskap vilket däremot "Kanal 31" saknar.

Ska de kunna vara med i nästa års JESC i vitryska Minsk måste någon av tv-bolagen bli fullvärdig medlem. Annars återstår bara en så kallad australisk lösning, att EBU bjuder in dem att delta med ett bidrag.

Kazakstan är ett till ytan stort land i Centralasien med gräns till bland annat Kina, Uzbekistan och Ryssland. En liten del av östra Kazakstan räknas dock till Europa. I sportens värld tillhör landet det europeiska området och ingick nyligen i samma kvalgrupp till fotbolls-VM som exempelvis Danmark och Polen.

Kommentarer