Första internvalet nånsin

Saara Aalto Efter att i flera år ha missat ESC-finalen hoppas YLE ha valt ett säkert kort.

Nästa år har det gått fyra år sedan Finland senast var i en Eurovision-final. Trots ambitiösa nationella finaler har Norma John, Sandhja och PKN inte lyckats ta sig ur sina semifinaler.

TV-bolaget YLE verkar ha varit ute efter en radikal förändring. Att då internt utse en etablerad artist som man i förväg vet är bra på att leverera är ett steg i den riktningen. Ett säkert kort som kan ta Finland tillbaka till ESC-finalen för första gången sedan Köpenhamn 2014. De senaste årens placeringar i tävlingen har varit 30 i Kiev, 35 i Stockholm och 38 i Wien.

Hur säkert kort Saara Aalto är beror förstås också på vad det blir för låt hon tar med sig till Lissabon. Det där vet vi inget om förrän den 3 mars. Men en sak vet vi nu, det är första gången någonsin YLE utser en artist till ESC internt. Då ska man ha i åtanke att det 2018 gått 57 år sedan Finland debuterade.

Saara Aalto är efter sina framgångar i brittiska "X Factor" ett någorlunda känt namn i Storbritannien, hon bor numera i London.

→ Finland i ESC sedan 1961

När hon tävlade i den nationella finalen "UMK" 2016 kom hon tvåa med No Fear. Så här såg det ut.


Kommentarer

  1. Med risk för att låta som en självbelåten douchebag men varför får vi i Sverige bättre placeringar än vad våra nordiska grannar får i Eurovision? Sedan år 2004 så har Sverige varit bäst i norden vid sju tillfällen, sämst i norden vid två och ”DNQ:at” en gång. Har det endast med Mellon att göra eller spelar ”det svenska musikundret” in någonstans också tro? Om nu Finland hittills har gjort sin version av Mellon varför har det gått så mycket sämre för dem än vad det gjort för oss?

    SvaraRadera
  2. Det där är intressant Lucas,

    Till viss del förklaras nog framgångarna för Sverige av det du kallar "svenska musikundret". Jämfört med övriga Norden är det härifrån artister/grupper och låtskrivare haft internationella sucéer genom åren. Satsningen på kommunala musikskolor osv har gett resultat.

    När det gäller Finland kan det finnas ett annat sätt att tänka. Sverige hade aldrig "vågat" skicka iväg en grupp som PKN. Finnarna testar mer fritt vilket kanske sällan betalar sig i ESC men som de ändå tycker är värt att försöka med. Ett resonemang som inte skulle gå hem i Mellon.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar