Australien - här för att stanna

EBU diskuterar Kan få en permanent plats i Eurovision Song Contest.

Det som skulle ha varit en engångsföreteelse för att fira ESC:s 60 år tog en helt annan vändning. Australien är med i tävlingen för fjärde gången och de ser ut att bli kvar även framöver.

Hittills har Australiens medverkan byggt på en inbjudan från det arrangerande landets tv-bolag. En sådan har de fått 2015, 2016, 2017 och nu 2018. EBU diskuterar dock att ändra förfarandet och betrakta Australiens tv-bolag SBS som vilket europeiskt tv-bolag som helst. I så fall slipper de att vänta på en formell inbjudan och kan precis som alla andra tv-stationer anmäla sitt intresse.

EBU:s ESC-chef Jon Ola Sand säger till sajten Escdaily.com:

"Australiens vara eller inte är alltjämt ett diskussionsämne. De har visat sig leverera bra artister, resultat och engagemang. Deras framtid i tävlingen ska tas upp på kommande EBU-möten, kanske redan i januari. Vi måste besluta om vi ska ha kvar nuvarande modell där de bjuds in eller om de ska behandlas som alla andra och erbjudas en permanent plats." 

Dami Im, tvåa i ESC 2016
ESCsverige tolkar inte uttalandet som att Australien ska garanteras en plats i finalen likt "de fem stora" och värdlandet. Här handlar det mer om att de får kvala i en semifinal precis som övriga.

Första gången de var med i Wien 2015 var de i final direkt men därefter har deras bidrag varit igenom semifinaler. Och vidare har de alltid gått.

2015  direkt i final 5:e plats
2016  1:a i andra semifinalen - i finalen 2:a plats
2017  6:a i första semifinalen - i finalen 9:e plats

Kommentarer