Vad väntar dom på?

11 länder Har angett månad för nationell final men inget datum.

Tycks som att det blivit vanligare att tv-bolagen dröjer med att ange datum för sina nationella uttagningar. Kan konkurrens om tv-tittarna eller brist på planering ligga bakom?

TV-bolag från fyra länder har sagt att deras ESC-bidrag blir klara någon gång i januari. Sju tv-bolag har gett samma besked om februari. Räknar vi med Litauen blir det tolv. Deras nationella tv-bolag LRT meddelade i veckan att deras uttagning startar 6 januari.

Men hur den fortsätter och när själva finalen ska äga rum utelämnar man. Nu råkar ESCsverige ha information om att finalen från början var tänkt att hållas 11 mars. Varför det och andra datum som hör landets uttagning till inte bekräftas är höljt i dunkel.

Det verkar som att man numera in i det längsta håller inne med den typen av information och det av konkurrensskäl. Vad sänder grannkanalerna samma kväll? Slaget om tv-tittarna måste vinnas och så vidare. Eller är det bara så enkelt att framförhållningen är undermålig? Inte undra på att en och annan undrar.

11 länder velar och har hittills enbart berättat om månad utan att ange ett specifikt datum för sina nationella finaler. Här är de:


Januari
FRANKRIKE Nationell final "Destination Eurovision"
CYPERN Artist väljs
GREKLAND Nationell final
TJECKIEN Nationell final

Februari
POLEN Nationell final "Krajowe Eliminacje"
LETTLAND Nationell final "Supernova"
SERBIEN Nationell final "Beovizija"
SAN MARINO Nationell final "1 In 360"
ARMENIEN Nationell final "Depi Evratesil"
TYSKLAND Nationell final "ESC-Vorentscheid"
SLOVENIEN Nationell final "EMA"

Därutöver har vi flera nationer som inte sagt någonting egentligen. Varken gällande uttagning eller ens månad, än mindre datum. Dessa är Ryssland, Kroatien, Irland, Georgien och Makedonien. Länder som Spanien, Israel och Bulgarien har berättat om hur de tänker gå tillväga för att utse sina bidrag till ESC 2018 men inte alls nämnt något om när.

Att frågetecknen är många i början av en säsong är förståeligt. Men att så många länder fortfarande svävar i ovisshet när det nya ESC-året snart är här är ovanligt.

Kommentarer