VM-lottning med ESC-touch

Fotbolls-VM Sverige hamnade i samma grupp som bland annat Tyskland. I ESC krossar vi dem.

När grupperna till nästa års fotbolls-EM lottades i Ryssland hälsade Alsou välkommen. Och inte bara det, hon sjung en stund också.

Minnesgoda läsare vet att hon kom tvåa i ESC i Stockholm 2000 med låten Solo. Dessutom var hon tillsammans med Ivan Urgant programledare för ESC 2009 från Moskva. Även Ivan hade en roll i fotbolls-lottningen. Så visst fanns där en liten koppling till Eurovision.

Och när vi ändå håller på konstateras att Sverige kom i samma grupp som Tyskland, Mexiko och Sydkorea. Mexikanare och koreaner har ju inte så mycket med ESC att göra men det har tyskar.

56 gånger har Sverige mött Tyskland i ESC. Går det lika bra för svenskarna i fotbollen som det gör i Eurovision är det nog bara att tacka och ta emot.

Sveriges segersiffror skrivs nämligen 36-20.

Under årens lopp har det alltså gått betydligt bättre för de svenska bidragen än de tyska i ESC. 36 gånger har Sverige hamnat före i resultatlistan, medan det omvända inträffat 20 gånger.

Tyskland är en stormakt i fotbollsvärlden och räknas som favorit till att knipa ännu ett VM-guld. I schlagervärlden har dock Sverige ett betydande övertag. Bara att hoppas på att något av det flytet kan spilla över på det svenska landslaget i fotboll i sommar - särskilt i mötet mot tyskarna den 23 juni. De står för gruppens tuffaste motstånd, såväl Mexiko som Sydkorea känns överkomliga.

Kommentarer