Stöd krävs för comeback

Andorra Utan särskilt stöd från regeringen finns ingen möjlighet för tv-bolaget RTVA att återvända till ESC.

Det har snart gått nio år sedan Andorra senast var med i Eurovision. TV-stationen RTVA kan tänka sig comeback om de får ekonomiska garantier från staten.

Andorra deltog i sex ESC i rad mellan 2004-2009. De lyckades aldrig ta sig ur semifinalen. Bästa placeringen kom i Helsingfors 2007 då gruppen Anonymous hamnade på 26:e plats med Salvem El Món. Endast 11 poäng saknades för en finalplats.

I en artikel hos sajten Eurovision-spain.com förklaras närmare varför Andorra drog sig ur, och vad som måste till för att de ska kunna återvända.

Pengar, som alltid är det pengar. ESC kostade tv-bolaget omkring 3 miljoner kronor varje år mellan 2004-2009. En ganska stor del av budgeten gick åt till Eurovision. Det i kombination med uteblivna framgångar i tävlingen fick RTVA att lämna 2010, sedan dess har de hållit sig borta.

För att göra comeback krävs ekonomiskt stöd och backning från politiskt håll. Regeringen måste prioritera en medverkan i ESC och också visa det i handling. På det sättet skulle det gå att marknadsföra Andorra och det katalanska språket för miljontals tv-tittare i Europa och världen i stort.

Det finns alltså en chans att vi får se Andorra i Eurovision igen. Men då krävs en seriös satsning och ökat intresse från statligt håll. Något det lilla landets tv-bolag tycks ha saknat och som var en av orsakerna till att de drog sig ur.

Andorras korta ESC-historia. Bidrag och placeringar:

      ?
              ?
                        ?
       ?
      ?
   2009
Susanne Georgi
La Teva Decisió
     37 av 42
  ej final
   2008
Gisela
Casanova
     38 av 43
  ej final
   2007
Anonymous
Salvem El Món
     26 av 42
  ej final
   2006
Jennifer
Sense Tu
    sist av 37
  ej final
   2005
Marian Van Der Wal
La Mirada Interior
     37 av 39
  ej final
   2004
Marta Roure
Jugarem A Estimar-Nos
     32 av 36
  ej final

Kommentarer