Dokumentär om segern

Portugal Första ESC-vinsten någonsin uppmärksammas av portugisisk tv i julhelgen. Två program har det blivit.

"Utan att planera för vad som komma skall". Så kan man ungefärligen översätta dokumentären "Sem Fazer Planos Do Que Virá Depois".

Dokumentären är uppdelad på två program som tv-kanalen RTP visar den 26 och 27 december. I huvudrollen naturligtvis: Salvador Sobral och hans syster Luísa Sobral. Det är hon som skrivit låten och och hon uppträdde också med Amar Pelos Dois i Kiev i de inledande repetitionerna. Av hälsoskäl tvingades Salvador stanna kvar hemma längre tid än de övriga artisterna, repeterandet fick Luísa sköta.

53 år fick Portugal vänta på sin första ESC-seger. Även med det nya poängsystemet var vinsten överlägsen. 758 poäng var 143 mer än det andraplacerade bulgariska bidraget.

Dokumentären utgår från den nationella uttagningen "Festival da Canção" och dess final i mars. En final som Salvador Sobral faktiskt vann ganska knappt. Mycket handlar sedan om hur allt fler fängslas av Amar Pelos Dois och charmas av den inlevelse låten framförs på. Sakta men säkert steg bidraget i popularitet och när det var dags för ESC 2017 i maj var egentligen bara frågan hur högt upp i resultatlistan den skulle hamna.

Vid hemkomsten togs Salvador emot som en hjälte. Men mycket kom senare att överskuggas av hans svåra hjärtsjukdom.

Efter att ha vårdats på sjukhus i Lissabon hela hösten fick han 8 december ett nytt hjärta. Transplantationen tog fyra timmar och beskrevs efteråt som lyckad.

Läs också → Salvador Sobral hjärttransplanterad

Kommentarer