Eurovisionens danstävling

I kväll Live på SVT2 och SVTPlay.se med start klockan 20:00.

Hur ska det gå för Sveriges hopp 18-årige Christoffer Collins och hans dans "Solo-X"? Svaret kommer i kvällens Eurovision Young Dancers, EYD.

Årets upplaga går av stapeln i Tjeckiens huvudstad Prag. I kongresshallen (Congress Centre) finns dansare från åtta länder samlade. Därifrån direktsänds EYD 2017 i SVT2 och på SVTPlay.se mellan 20:00-21:30.

Alla dansare i EYD 2017
Sigge Modigh och Jesper Hörberg står bakom Christoffer Collins koreografi och komposition av "Solo-X".

En jury om tre personer avgör resultatet. Dessa är Ambra Succi från Sverige, Daria Klimentová från Tjeckien samt israelen Itzik Galili - bosatt i Amsterdam för övrigt.

När det kommer till just resultatet skiljer sig EYD och ESC åt markant.

I danstävlingen offentliggörs endast vinnaren och den som kommit tvåa. Hur de andra placerat sig nämns aldrig. Årets EYD innehåller 8 länder vilket är det lägsta antalet hittills. Som mest har 18 länder deltagit, det var 2001. EYD brukar äga rum på sommaren. Att det dröjde så här länge i år beror på att den tillltänkta arrangören, det maltesiska tv-bolaget PBS, hoppade av ganska sent. EBU var beredda på att ställa in innan tjeckiska kanalen CT räddade det hela.

Eurovision Young Dancers är till för dem mellan 15-21 år och hålls vartannat år sedan mer än 30 år tillbaka. 2015, när tio länder ställde upp, vann Polen. Sverige har en seger från 2003 samt två andraplatser 1995 och 1999. Stockholm var värdstad för tävlingen 1993.

Lördagskvällens EYD består av följande deltagare:

Sverige Christoffer Collins
Norge  Anna Louise Amundsen
Tyskland  Danila Kapustin  
Portugal  Raquel Fidalgo
Malta  Denise Buttigieg
Polen  Paulina Bidzinska
Tjeckien  Michal Vach
Slovenien  Patricija Crnković

Kommentarer