Mellon slår solorekord

25 av 28 är soloartister Felix Sandman, Sigrid Bernson och Liamoo är bara några exempel.

Det är svt.se som själv berättar om rekordet i Melodifestivalen 2018. Bara tre bidrag innehåller en grupp eller duo, resten är ensamma på scenen.

25 av 28 tävlande är soloartister. Så stor andel har inte solisterna utgjort i ett startfält på minst 16 år, det vill säga under den tid nuvarande Mello har existerat. Hur det var tidigare, fram till 2001, har åtminstone inte ESCsverige räknat på.

Vad beror då solotrenden på? Karin Gunnarsson, biträdande tävlingsproducent för Mellon, analyserar:

"Man måste sticka ut i bruset. Konkurrensen om uppmärksamheten är hårdare än någonsin i dag. Som soloakt är det på många sätt lättare att vara tydlig."

Gott om solokvistar nästa år. Kikki Danielsson, Mariette, Edvard Blom och Kamferdrops är bland de som helst kör själva.

Bara tre tävlingsbidrag består av konstellationer med två eller flera som uppträder. De som sticker ut i mängden är Samir & Viktor, dansbandet Rolandz samt Kalle Moreaus & Orsa Spelmän.

Kommentarer

  1. Tycker det är tråkigt att det är så mycket solister. Nu är artisten inte det viktigaste, utan det är självfallet låten. Men det är roligt med mer variation, och jag undrar, har vi verkligen i vårt avlånga land brist på sånggrupper/band numera? Känns lite egocentriskt faktiskt att många väljer att köra helt själva. Inte ens någon duett är med i startfältet. Vad hände med "team-spirit"? Kommer det vara såhär för alltid framöver? Isåfall kan väl "Idol" lika gärna vara vår uttagning numera!

    SvaraRadera
  2. Är det inte bara en trend - en övergående sådan?
    Skulle tro det.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar