Inget på svenska på 20 år

ESC 1998 Var senaste gången Sverige sjöng på svenska.

När språket återigen släpptes fritt i Eurovision var Sverige ett av de länder som snabbt övergav sitt nationalspråk. Nästa år har det gått precis 20 år sedan Sverige senast tävlade med en låt på svenska.

Vi får väl hoppas att det inte var sista gången den där majkvällen i Birmingham i Storbritannien 1998. Numera etablerade countrydrottningen Jill Johnson intog scenen och fick till en 10:e plats med Kärleken Är. Den hade vunnit en ganska så betryggande seger i Melodifestivalen som det året avgjordes i Malmö i mitten av mars.

Alla gånger efter 1998 har de svenska ESC-bidragen framförts på engelska. Detta trots att fem låtar med svensk text vunnit Mello sedan dess. Innan de skickades iväg till Eurovision översattes de dock till engelska.

1999 Tusen och en natt  =  Take Me To Your Heaven
2000 När vindarna viskar mitt namn  =  When Spirits Are Calling My Name
2001 Lyssna till ditt hjärta  =  Listen To Your Heartbeat
2004 Det gör ont  =  It Hurts
2006 Evighet  =  Invincible

Jill Johnson var en okänd 24-åring när hon vann med Kärleken Är. Låten hade skrivits av Bobby Ljunggren, Håkan Almqvist och Ingela "Pling" Forsman. 10:e plats av 25 blev det i ESC med poäng från tio länder. Estland bjöd på en tolva och norrmännen en tia bland annat.

1998 var sista året då länderna var tvingade att sjunga på sina hemspråk. Det var också sista året med orkester under ledning av en dirigent.


Kommentarer