Är Ryssland med eller ej?

Rysk artist portas Den ukrainska säkerhetstjänsten har vägrat Julia Samoilova, Rysslands representant i ESC, inresa till Ukraina.

Anledningen är att hon uppträtt på Krimhalvön efter att den ryska armén tog över området från Ukraina. Det strider mot ukrainsk lag.

Men sista ordet är inte sagt än. EBU har tagit emot beskedet och är djupt besviken över beslutet. EBU förutsätter dock att alla artister från de 43 deltagande länderna ska kunna vara med och tävla i ESC i maj.

EBU för nu en fortsatt dialog med ukrainska myndigheter om hur situationen ska lösas. Tills vidare kvarstår Ryssland och Julia Samoilova som en av 43 medverkande.

Här finns en grej som ESCsverige inte fattar. Det måste vara väl känt för EBU att det sedan länge finns en konflikt mellan Ukraina och Ryssland. EBU borde ju på ett tidigt stadium gjort klart för Ukraina villkoren annars måste 2017 års tävling flyttas. Nu 1½ månad före det hela drar igång vill ukrainsk säkerhetstjänst sätta stopp för Ryssland.

Detta måste EBU haft kunskap om att den situation vi nu befinner oss i skulle kunna uppstå? Vad är reservplanen nu - en artist som sjunger för Ryssland och som Ukraina godkänner? Allt är så onödigt och EBU borde ha insett vad som komma skulle. Det enda vi vill veta nu är om Ryssland är med 2017 eller inte. Politiken skiter vi i!

Utesluts Ryssland som land innebär det ett hårt slag mot ESC som musiktävling som det kan ta lång tid att återhämta sig ifrån. Går EBU efter vad ett lands säkerhetsjänst anser utan att först själv ha satt ner foten är det ett nederlag mot de som vill politisera Eurovision. Än en gång, EBU borde ha insett att detta skulle kunna ske och då gjort klart för värdlandets myndigheter att det i så fall kommer att bli tal om att flytta ESC till ett annat land.

Kommentarer

 1. eller så ha dom bara gett fan i det och ryckt på axlarna typ, vi får se vad som händer. tragiskt.

  /frederik

  SvaraRadera
 2. Samtidigt kan man ju fråga sig varför Ryssland blev det sista (?) landet att avslöja sin representant till tävlingen. Visst, EBU varnade Ukraina men hur kunde Ukraina veta vem Ryssland skulle skicka och att de skulle dröja så förbaskat länge innan de avslöjade vem det var? Jag har en känsla av att Ryssland inte har så rena händer som de påstår att de har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast ryssarna var ju inte sist. De meddelade bidrag dagen samma dag som San Marino (12/3) och dagen före Bulgarien (13/3).

   Radera
  2. Det sista eller en av de sista, big deal! Min poäng är den att hur kunde Ukraina veta vem Ryssland skulle skicka när de dröjde så? Och att den artisten de till slut valde dessutom hade uppträtt på ockuperad mark... what are the odds?

   Radera
  3. Just att denna situation som nu uppstått måste EBU ha räknat med. Det är ändå två länder som ligger i krig med varann. Så löjligt att EBU inte tar med detta från början och berättar för Ryssland och Ukraina om villkoren för att Kiev ska kunna arrangera.

   Radera
 3. Armeniens artist utreds oxå. Hon ska oxå ha varit på Krim vilket även det strider mot lagen i Ukraina. Fler artister kan alltså nekas resa till Kyiv.

  Undrar hur detta ska sluta?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar