Första 12:an till Italien

Franska ESC-klubben Och dess medlemmar röstade i helgen. De hade italienaren Fransesco Gabbani som etta och Robin Bengtsson på tredje plats.

Det hör till att alla Europas ESC-klubbar anslutna till OGAE röstar på bidragen. Det första officiella resultatet det här året kommer från Frankrike.

OGAE France anordnade sin omröstning i helgen som gick. Occidentali's Karma med Francesco Gabbani fick tolvan, tian gick till Belgien och Sverige fick åtta poäng. Topp tre för Robin redan från start är inte illa, det ser minst sagt lovande ut!

Här hela resultatet från den franska sajten Eurovision-fr-net

12 pts : Italie
10 pts : Belgique
8 pts : Suède
7 pts : Estonie
6 pts : Macédoine
5 pts : Israël
4 pts : Roumanie
3 pts : Hongrie  (Ungern)
2 pts : Suisse  (Schweiz)
1 pts : Portugal


11ème: Azerbaïdjan
12ème: Finlande
13ème: Lettonie
14ème: Grèce (Grekland)
15ème: Monténégro
16ème: Irlande
17ème: Slovénie
18ème: Chypre
19ème: Autriche  (Österrike)

20ème : Danemark
21ème : Royaume-Uni  (Storbritannien)
22ème : Pays-Bas  (Nederländerna)
23ème : Allemagne  (Tyskland)
24ème : Ukraine
25ème : Espagne

Detta är fransmännens topplista i finalen, de hade naturligtvis inte möjlighet att rösta på sitt eget lands bidrag. Notera också att de valde att utelämna det ryska bidraget, vilket ger 25 finalister och inte som det är tänkt 26.

Det svenska bidraget inleder starkt med en 8:a, av övriga nordiska länder hamnar Finland precis utanför tio i topp medan Danmarks poäng visserligen räcker till final men väl där bara på 20:e plats. Varken Norge eller Island finns bland finalisterna.

Nästan alla deltagande länder har fanklubbar som ingår i OGAE. Alla klubbar röstar och det slutgiltiga resultatet står inte klart förrän i maj, strax innan själva tävlandet börjar.

Jämför man med det verkliga resultatet i ESC brukar fansen långt ifrån alltid vara rätt ute när de röstar fram en vinnare. Ibland får de dock fram ett resultat som påminner om det riktiga. Här deras topp tre de senaste åren.


2016: 1 FRANKRIKE, 2 RYSSLAND, 3 AUSTRALIEN  (Ukraina vann)
2015: 1 ITALIEN, 2 SVERIGE, 3 ESTLAND  (Sverige vann)
2014: 1 SVERIGE, 2 UNGERN, 3 ISRAEL  (Österrike vann)
2013: 1 DANMARK, 2 SAN MARINO, 3 NORGE  (Danmark vann)
2012: 1 SVERIGE, 2 ITALIEN, 3 ISLAND  (Sverige vann)
2011: 1 UNGERN, 2 FRANKRIKE, 3 STORBRITANNIEN  (Azerbajdzjan vann)

Vi nöjer oss med denna tillbakablick. Som ni märker är det mitt i prick ibland och ibland helt uppåt väggarna. Men det brukar ändå ge en någorlunda indikation om hur ESC kommer att sluta.

Kommentarer