Tredje killen i rad

Manlig dominans Det ska vara en man till att vinna Melodifestivalen? Robin är den tredje i rad. Nej, riktigt så enkelt är det inte.

ESCsveriges kartläggning visar att kvinnorna också dominerat undet årens lopp. Det vanligaste är annars att det brukar variera mellan könen, ena året en man, andra året en kvinna och däremellan en och annan grupp.

Det är därför lite ovanligt att personer av samma kön vunnit de tre senaste Melodifestivalerna. Men det är på intet sätt unikt.

Går vi till Mellos barndom var det mest kvinnliga soloartister som segrade och fick tävla för Sverige i ESC. Så var det de första åren. Mellan 1958-1963 hette de Alice Babs, Brita Borg (bilden), Siw Malmkvist, Lill-Babs, Inger Berggren och Monica Zetterlund.

Männens stora period drog igång i mitten av 70-talet. Mellan 1975-1981 var det Lasse Berghagen (bilden), Forbes, Björn Skifs, Ted Gärdestad, Tomas Ledin och Björn Skifs igen som gick och vann.

Även om det vanligaste varit en mix av män och kvinnor som Mellovinnare undrar vi nu om en ny trend i manlig favör har inletts? Vi har inte haft någon kvinnlig fägring sedan 2014, då var det Sanna Nielsen. Sedan dess heter ju vinnarna Måns, Frans och Robin.

Det kan också handla om en kortare period som det gjorde 1988-1990 när Tommy Körberg, Tommy Nilsson och Edin & Ådahl triumferade. Kvinnorna dominerade under en treårsperiod 2008-2010 genom Charlotte Perrelli, Malena Ernman och Anna Bergendahl.

Hela listan

Kommentarer