Finland på väg mot ännu ett internt val

Artisten utsågs av tv-bolaget YLE medan publik och jury fick rösta på artistens tre olika låtar. Så såg årets nationella "UMK" ut och den kan komma att användas även 2019.

Artisten i år var ju som bekant Saara Aalto. I Eurovision tog hon Finland till final för första gången på fyra år.

En liknande urvalsprocess är att vänta igen. Någon öppen nationell uttagning med inskickade bidrag är nämligen inte aktuellt nästa år heller. Det berättar Anssi Autio, UMK-producent, för → yle.fi

"Vi strävar efter en process med enbart inbjudningar. Om det blir endast en artist som bjuds in eller flera är inte bestämt än. Vi har varit i kontakt med skivbolag, producenter, låtskrivare och artister för att känna av stämningar och få idéer."

I år var första gången finländsk tv utsåg artist internt. Alla tidigare år har man använt sig av tävlingsmoment genom nationella uttagningar där såväl låt som artist röstats fram av jury och/eller tv-tittare.

Läs mer → Finland i ESC

Även om Saara Aalto var klar som representant i förhand gavs tv-tittare och jury möjlighet att rösta på vilken låt hon skulle ta med sig till Eurovision i Lissabon.

I en tv-sänd uttagning i mars framförde Saara tre låtar. Monsters vann med sammanlagt 183 poäng.

Det interna valet av artist må ha lett till första finska finalplatsen i ESC på fyra år, men gjorde ändå inte någon större succé. Bidraget hamnade näst sist, på 25:e plats av 26.

Kommentarer