Analys: Utan grannar inga poäng

Årets slovenska ESC-bidrag fick i finalen poäng av tv-tittare i fyra länder. Samtliga delade Sloveniens förflutna som republiker i Jugoslavien. Ett bevis på att det finns risker med enbart tittarröster.

Användandet av jurygrupper i Eurovision kritiseras från och till. Men en tillbakagång till att endast låta tittare avgöra resultatet har sina nackdelar. Här är årets slovenska bidrag ett fungerande exempel på vad vi menar.

Det finns en klar risk för att inte bästa låt vinner om bara tv-tittarna i varje land ska bestämma. Andra faktorer får då större utrymme, känslor, geografi, språkförståelse och politik kan komma att påverka i högre grad än de rent musikaliska kvalitéerna.

Sloveniens Lea Sirk sjöng på slovenska. Ett språk som är närbesläktat med det som talas i de länder tittarpoängen kom ifrån. Kroatien är närmaste grannen i söder, de övriga Serbien, Montenegro och Makedonien ingick också i gamla Jugoslavien.

Juryn använder sig av andra kriterier
En annan inställning till att bedöma låtarna än de som nämnts här är jurygrupperna skyldiga att inta. Vilket också märks. Av de forna jugoslaviska republikerna var det bara den makedonska juryn som gav Slovenien poäng.

Juryn använder sig av andra kriterier, i juryn ingår ofta folk som jobbar med musik på ett professionellt sätt. I det slovenska fallet ansåg de att Lea Sirks Hvala Ne! hade större kvalitéer än vad tittarna tyckte.

Jurygrupper från 12 länder, vitt spridda över hela Europa, belönade Slovenien. Det kan jämföras med tv-tittarna som hörde hemma i 4 länder - och samtliga relativa grannar.

Lea Sirk, Slovenien. Kom på 22:a plats i ESC
Fakta → Slovenien i ESC

Nu kan det låta som att ESCsverige attackerar tv-publiken i ex-jugoslaviska republiker för att enbart ägna sig åt grannlandsröstning. Men det är inte syftet. Vi vill peka på hur viktigt det att ha både tittare och jury som domare. Allt för balansens skull.

Vi är väl medvetna om att Norden också har för vana att rösta på varann i Eurovision. Då kan det ju vara bra att ha en jury tillhands - en jury som ser bortom nationsgränser och kulturella identiteter.

Kommentarer

 1. För att inte tala om hur vi röstade på våra grannar:

  Finland: 9 poäng (varav 3 kom från juryn)
  Norge: 10 poäng (varav 2 kom från juryn)
  Danmark: 12 poäng (varav 0 poäng kom från juryn)

  Intressant artikel!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar