Tel Aviv ger sig in i stadskampen om ESC

Först sa borgmästaren att de inte var intresserade. Men någonting har skett. Tel Aviv finns nu med bland de israeliska städer som ansöker om att arrangera nästa års Eurovision.

När ledningen för tv-bolaget IPBC åker till Geneve i Schweiz kommande vecka har de med sig intresseanmälningar från fyra städer. Koncept från fyra orter ska läggas fram för EBU, uppger lokala medier.

ESCsverige kunde för → en vecka sedan rapportera att Haifa och Petah Tikva gjort Jeusalem sällskap. Men sedan dess har det hänt saker. Petah Tikva verkar vara ute ur bilden, däremot har semesterorten Eilat och framförallt Tel Aviv tillkommit.

Jerusalem
Två arenor aktuella. Pais Arena och Teddy Stadium. Den senare saknar dock tak.

Tel Aviv
Menora Mitvachim Arena. 55 år gammal men renoverad och utbyggd senast 2008. Tar bara omkring 6 000 personer i samband med musikaliska event som konserter. 11 000 vid basketmatcher.

Haifa
Sammy Ofer Stadium. Tak behöver byggas.

Eilat
Har en inomhushall med publikkapacitet på knappt 3 000. För litet för ESC.

Man får nog säga att Jerusalem och Tel Aviv är de mest realistiska städerna här med fördel Jerusalem. Pais Arena har plats för 15 000 och några större investeringar behöver inte göras.

Läs också → Det mesta talar för Jerusalem

Menora Mitvachim Arena i Tel Aviv (bilden) behöver nog en smärre utbyggnad för att kunna hysa Eurovision 2019. Publik-kapaciteten på omkring 6 000 är i minsta laget. Men det vägs upp av närheten till internationell flygplats och mängder av hotell.

I Eilat och Haifa behövs en hel del nybyggnation. Frågan är om det hinns med på nio månader.

Vi får se vad som kommer fram efter nästa veckas möte mellan israeliska tv-bolaget IPBC och EBU i Geneve. Något definitivt besked om värdstad och datum förväntas inte ges förrän under juli månad.

Kommentarer