Kosovo hoppas på EBU-medlemskap

Från associerad till fullvärdig medlem. Det hoppas tv-bolaget RTK blir resultatet av EBU-mötet i den albanska huvudstaden nästa vecka.

Plaza Tirana Hotell är platsen för det 80:e mötet Europeiska Radio och TV-unionen har mellan 26-30 juni. Ledningsgarnityret för samtliga medlemmar och associerade medlemmar träffas för aktuella diskussioner.

I samband med mötet kommer representanter för tv-bolaget RTK i Kosovo arbeta för att få sitt medlemskap uppgraderat. Som fullvärdig medlem kan de nämligen ställa upp i ESC. Det är något de eftersträvat länge men hittills har det blivit nej.

Erkänner inte självständighetsförklaringen
Anledningen är oenighet mellan en rad länder. En majoritet av de som är EBU-medlemmar har ingenting emot att tillmötesgå Kosovos ansökan. Men Spanien, Grekland, Cypern, Israel, Serbien, Ryssland, Rumänien. Moldavien, Ukraina, Vitryssland och Bosnien erkänner inte ens Kosovos tioåriga självständighetsförklaring från Serbien.

Med den typen av åsiktsskillnader blir det förstås svårt för EBU att enas i frågan. Även om en majoritet är för att släppa in Kosovo kan en eller flera av dem som inte vill det hota med att lämna Eurovision Song Contest.

Chefen för det kosovanska tv-bolaget, Mentor Shala, är ändå hoppfull. Till lokala medier säger han:

"Vi har haft en träff med EBU:s president Jean-Paul Phillipot. Där diskuterades det kommande toppmötet i Tirana och möjligheten för RTK att bli fullvärdig medlem och kunna delta i ESC nästa år."

Men med tanke på att 2019 års tävling ska äga rum i Israel som inte erkänner Kosovo som eget land, kan det nog bli svårt. Kanske att man gör ett undantag redan nästa år, men det mesta tyder på att det nog dröjer ytterligare innan det kan bli tal om någon debut i tävlingen.

Kosovos flagga. Förklarade sig självständigt
från Serbien för tio år sedan. Officiella språk
är albanska och serbiska. Landet har 2 miljoner
invånare, och gränsar till Albanien, Makedonien,
Montenegro och Serbien.
Radio Televizioni í Kosovës / Radio Televizija Kosova, RTK, visar ESC varje år, såväl semifinalerna som finalen.

TV-stationen tilläts som associerad medlem att skicka en deltagare till Eurovision Young Dancers 2011. Danstävlingen hölls i Norge det året och tio länder medverkade, däribland Grekland som inte accepterar Kosovos självständighet. Däremot valde Cypern och Rumänien att dra sig ur.

Kommentarer