Dschinghis Khan (ESC '79) bakom tysk VM-låt

När vi ändå är inne på ämnet måste den officiella tyska låten till årets fotbolls-VM nämnas. Det är några bekantingar som gör den.

Låtskrivarlegenden Ralph Siegel skapade bandet Dschinghis Khan enbart för medverkan i → Eurovision 1979. I Jerusalem det året kom den på 4:e plats med samma låttitel som namnet på gruppen. Den blev en stor hit och spelades bland annat in på svenska av dansbandet Vikingarna.

Uppföljaren Moskau blev också en framgång om än inte lika stor som Dschinghis Khan. Nu har en nyinspelning av Moskau gjorts och blivit Tysklands officiella VM-låt. Moskva är som bekant en av de ryska städer det kommer att spelas fotboll i denna sommar.

2018 års upplaga av gruppen har åtminstone en originalmedlem kvar från när det begav sig för nästan 40 år sedan, nämligen Henriette Strobel. Övriga är nytillskott. Mannen bakom låten är också densamma. Ralph Siegel har nyproducerat VM-låten.

Siegel har många ESC på sitt samvete. Mest känd är han för vinsten i → Eurovision 1982 genom Ein Bißchen Frieden som Nicole sjöng i Harrogate. På senare år komponerade han de bidrag som → San Marinos Valentina Monetta tävlade med i ESC vid fyra olika tillfällen.Kommentarer