Jury vs publik: En skillnad på 21 placeringar

Tror inte ett svenskt bidrag tagits emot så diametralt olikt som vid årets Eurovision. Åsikterna skilde sig markant åt. TV-tittarna gav Sverige en 23:e plats medan juryn placerade oss tvåa.

Det är en skillnad på hela 21 placeringar. I och för sig inget ovanligt att jurygrupper och tittare inte är överens. För Sveriges del har det dock tidigare rört sig om ganska små justeringar. Förra året hade juryerna Robin Bengtsson trea och tittarna åtta. Frans var något populärare hos tv-publiken, 6:e plats mot juryns 9:e plats. Men 23:a istället för 2:a - det är skillnad det!

Med enbart tittarröster hade det gått bättre för framförallt Ukraina, Danmark och Italien. Däremot betydligt sämre för Sverige, Österrike och Albanien.

Israel har publiken att tacka för segern. Utan dem hade det inte räckt. Jurygrupperna hade ju trots allt Österrike som vinnare.
Ställningen efter att juryerna hade röstat. Här blir det tydligt att det är experterna som räddar Sverige från en förödmjukande placering i finalen. Benjamin Ingrosso är den som förlorar mest på tittarnas dom, plats 23 istället för 2. Han tappar mer än österrikaren Cesár Sampson, placering 13 istället för 1.

Även om årets svenska bidrag delade opinionen i två läger råkade polacken Michal Szpak ut för en ännu brutalare vattendelare i Eurovision i Stockholm 2016.

Detta var ställningen efter att jurygrupperna hade avgett sina poäng i finalen för två år sedan. Polen låg på 25:e och näst sista plats. Tittarna ville något helt annat. De hade det polska bidraget på 3:e plats, en skillnad på hela 22 placeringar. Att jämföra med en skillnad på 21 för årets svenska låt.

Finns mycket som förenar också
Hur kan då jury och publik tycka så pass olika? Svårt att ge något entydigt och enkelt svar på det. Jurygrupperna utgår väl från andra saker. Uttryck, hitpotential, sånginsats och någon slags helhet i artisteriet. Tittarna går nog mer på känsla för stunden när de röstar.

Nu ska vi heller inte glömma att det också finns mycket som förenar jury och publik. I år hade bägge Israel, Cypern, Tjeckien och Tyskland i topp. Likadant förra året med Portugal och Bulgarien samt Australien, Ryssland och Ukraina 2016.

Många gånger är jury och tittare överens om låtarna. Ofta rör det sig om bara små förändringar och några placeringar upp eller ner. Det är de märkbara skillnaderna som sticker ut.

Årets största skillnader: juryns bedömning tittarnas bedömning slutgiltig placering:

21 placeringar   2 | 23 Sverige (7)
19 placeringar 26 |   7 Ukraina (17)
17 placeringar 17 |   3 Italien (5)
15 placeringar 20 |   5 Danmark (9)
12 placeringar   1 | 13 Österrike (3)

Kommentarer