Toppmöte om nästa års ESC

EBU:s högkvarter i schweiziska Geneve var platsen för mötet med ledningen för det israeliska tv-bolaget IPBC. Parterna träffades under tisdagen den 19:e för fortsatta diskussioner om Eurovision 2019.

Israels regering med premiärminister Benjamin Netanyahu i spetsen kungjorde direkt efter Nettas seger i Lissabon att nästa ESC skulle hållas i Jerusalem. Men det är ett uttalande han och andra regeringsmedlemmar fått backa ifrån.

EBU har gjort klart att de inte vill ha någon statlig inblandning i förberedelserna. Nödvändiga samtal ska föras mellan dem och tv-bolaget IPBC. Det har fått premiärministern att lova att regeringen inte ska blanda sig i planeringen. Och det kan behövas. Israels kulturminister har nämligen redan varit ute i debatten och kommit med förslag på hur nästa års presentationsvideor, de så kallade vykorten, kan utformas.

EBU:s referensgrupp för Eurovision Song Contest undanber sig dock den typen av försök till politisk styrning och påverkan. Detta har regeringen tagit till sig och lovar alltså att inte ingripa i planeringsarbetet. De har för avsikt att hålla sig till de regler som EBU har på området

ESC 2019 i Österrike?
I israeliska medier har det den senaste tiden förekommit uppgifter om kraftfulla reaktioner mot den politiska inblandningen. EBU ska till och med ha övervägt att frånta Israel evenemanget 2019 och flytta det till Österrike istället. Österrike vann ju juryomröstningen i Lissabon och slutade på en sammanlagd 3:e plats.

Araleh Goldfinger, som var med och producerade ESC 1999 i Jerusalem, har uttalat följande till lokala medier:

"Det är ingen tvekan om att alla de uttalanden som olika ministrar gjort varit till skada för Israels ambitioner att arrangera 2019. Jag har hört det ryktas att EBU funderat att flytta tävlingen till Österrike. Det är ovanligt och borde inte kunna hända, men jag vet att det idag förs den typen av diskussioner i produktionsledningen."

Läs också → Tel Aviv ger sig in i stadskampen

Ni hör ju själva. Det har funnits en hel del att prata om mellan EBU och tv-kanalen IPBC på mötet i Geneve. Men med regeringen satt på plats och löftena från den om att inte blanda sig i kan parterna med all säkerhet börja diskutera väsentligheter.

Här tänker vi närmast på ekonomiska ramar, värdstad, arena, datum och en hel del annat.

Kommentarer