Makedonien på väg att byta namn

19 gånger har de varit med i Eurovision som Makedonien. Nästa år kan det bli som Nordmakedonien.

Ett namnbyte är på gång. Anledningen är den mångåriga konflikten med grannlandet i söder, Grekland. Grekerna har sedan länge en region i sin norra del som heter likadant, Makedonien, och har aldrig accepterat att grannlandet har samma namn.

Även om de flesta kallar Makedonien för just det har det i officiella sammanhang ofta benämnts F.Y.R. Macedonia. Allt för att inte förväxlas med den grekiska regionen Makedonien. Men F.J.R. Makedonien har aldrig varit vedertaget i Sverige, det har däremot F.Y.R. Macedonia och då förkortat FYROM.

Men nu kan det bli slut på långa tradiga Former Yugoslavian Republic Macedonia eller Forna Jugoslaviska Republiken Makedonien. Nordmakedonien har de makedonska och grekiska regeringarna kommit överens om.

Innan vi får höra "North Macedonia" i Eurovisionsammanhang ska namnförslaget godkännas av bägge länders parlament.

Dessutom ska det genomföras en folkomröstning i det som idag är → Makedonien - men som snart alltså kan komma att kallas Nordmakedonien istället.

Att kalla den grekiska regionen för Sydmakedonien och landet Makedonien fortsatt för Makedonien tycks inte ha diskuterats.

Kommentarer