Med ESC-perspektiv på fotbolls-VM

Det börjar dra ihop sig och bli olidligt spännande. Strax dags för medaljerna att fördelas i VM i fotboll och Sverige är ännu kvar i turneringen.

Lördagen är en heldag med bara ESC-länder involverade. Innan vi fördjupar oss i det kanske ni behöver komma i stämning? Visst minns ni de ryska tanterna som kom tvåa efter Loreen i ESC 2012. De har gjort en egen fotbollslåt.


Buranovskije Babushki nu aktuella med Football 2018 Olé Olá. I Eurovision 2012 kom de på 2:a plats med Party For Everybody.

Inför lördagens kvartsfinal i fotbolls-VM har vi redan konstaterat att Sverige förlorar i mötet med England - i Eurovision Song Contest vill säga. Därför är det mesta givetvis upplagt för revansch i sportens värld.

Läs också → I ESC blir det svensk förlust

Den andra kvartsfinalmatchen ikväll mellan Ryssland och Kroatien har vi dock inte specialstuderat ur ett ESC-perspektiv tidigare. I musiktävlingen har de träffat på varandra 20 gånger sedan 1994. Här blir det en överlägsen rysk seger med 16-4.

Ryssland har alltså haft betydligt större framgångar räknat till placeringar i Eurovision än Kroatien. Inte lika säkert att det får någon motsvarighet i VM i fotboll. Trots Rysslands fördel av kunna att spela på hemmaplan tror de flesta bedömare på det kroatiska laget.
Av från början 16 ESC-länder i världsmästerskapet återstår i nuläget 6. Detta efter att Frankrike på fredagen besegrat Uruguay och Belgien slagit ut Brasilien.

Läs också → 16 ESC-länder är med i fotbolls-VM

ESCsverige tippar att Sverige slår England och att Kroatien gör samma sak med Ryssland. I nästa omgång, semifinalen, skulle då följande fyra vara kvar: Sverige, Frankrike, Kroatien och Belgien. Tre får medalj medan en blir precis utan.

Läs också → Från Mello till fotbolls-VM

Oavsett hur det går för Sverige i matchen mot England kan vi efter det bli sämst 8:a av totalt 32. En fantastisk prestation som faktiskt ger lite ESC-vibbar. Fortsättning följer!

Kommentarer