3 x Mello: Tommy Körberg firar 70

Vi ber att få gratulera en artist som gett oss ett oförglömligt bidrag i Eurovision. Det är Stad i ljus vi närmast tänker på och sångaren är naturligtvis Tommy Körberg.

Precis 70 år fyllda kan han se tillbaka på ett innehållsrikt musikaliskt liv. Här koncentrerar vi oss i första hand på Melodifestivalen. Debuten 1969 slutade med seger, även om det satt långt inne.

När jurygrupperna hade röstat klart hade Tommys Judy min vän lika många poäng som Hej Clown med Jan Malmsjö.

Det blinkade 31 poäng på bägge bidragen. En skiljeomröstning anordnades och efter att juryerna fått rösta igen på de två låtarna stod Tommy som vinnare med 54 poäng mot 45.

Till Madrid begav han sig för Gran Premio De La Canción De Eurovisión 1969. Bidrag från 16 länder fanns på plats och Judy min vän lyckades samla ihop 8 poäng. De kom från jurygrupperna i Norge, Finland, Nederländerna och Portugal.

Hela fyra länder delade på segern, de hade alla fått 18 poäng. Det här var ett år då mycket blev oavgjort. Så pass att Sverige också fick delad placering, 9:e plats.

1972 hade Tommy Körberg skrivit musiken till Krama mig och dansa som Monica Zetterlund deltog med i Melodifestivalen. Men det skulle dröja nästan 20 år innan han var tillbaka som tävlande soloartist i Mellon.

Året var 1988 och Tommy vann en klar seger i Malmö med Py Bäckmans Stad i ljus. En låt som snabbt blev till en hymn, en vacker sådan. Denna gången blev det till att sätta sig på flyget till Dublin för Eurovision Song Contest.

Där mötte 21 länder upp och Sverige hamnade på en delad 12:e plats. Nio länders juryer belönade Stad i ljus men det var bara från Norge, Italien, Holland och Danmark de riktigt höga poängen kom. Slutstriden stod istället mellan Schweiz och Storbritannien, en dragkamp Schweiz genom Celin Dion vann med minsta möjliga mariginal - 137 mot 136 poäng.

En tredje gång
Efter 25 år var Tommy Körberg återigen synlig i Mellon. Men denna tredje gången var han inte ensam på scenen. Tillsammans med Claes Malmberg, Mats Ronander och Johan Rabaeus bildade han kvartetten Ravaillacz. Låten En riktig jävla schlager får väl sägas vara en drift med genren överhuvudtaget. Någon skulle säkert sortera in den under avdelningen skämtbidrag.

Viss framgång hade kvartetten hos tv-tittarna. Gruppen gick direkt till final från sin deltävling. I finalen väntade dock en sistaplats. De internationella jurygrupperna höll igen på poängen och då räckte det inte att tittarna ville ha dem något högre i resultatlistan.

Tre gånger som tävlande artist och vinst vid två av dessa tillfällen. Det är minsann inget dåligt Melodifestival-facit. Nu kanske en och annan undrar hur det gick för Tommy som kompositör i Mellon, så som ju var fallet 1972. Jo, Krama mig och dansa förvaltad av Monica Z kom på delad 6:e plats av 10.


Kommentarer