Värdlandet väljer artist i januari

Vad ska Israel ställa upp med på hemmaplan nästa år? Svaret får vi någon gång i januari.

De senaste årens nationella uttagningar i Israel har arrangerats av tv-bolaget Keshet på uppdrag av IPBC och tidigare IBA. "Next Star For Eurovision" eller "HaKokhav HaBa" på hebreiska har varit benämningen.

Det var "Next Star" Netta Barzilai vann i februari i år. Uttagningen är endast till för att välja artist. Låten är en senare och mer intern fråga.

Inför värdskapet av ESC har IPBC bestämt att inte direkt köra vidare med konceptet "Next Star". Istället har de bjudit in flera olika tv-bolag att komma med förslag på hur en nationell uttagning skulle kunna se ut. Tre krav måste uppfyllas:

1. Uttagningen ska produceras och visas på tv under flera månaders tid på bästa sändningstid.
2. I januari måste valet av artist vara klart.
3. Den tv-kanal som får uppdraget ska bjuda på stor variation innehållsmässigt samt marknadsföra uttagningen på olika plattformar.

Senaste "Next Star" pågick mellan oktober 2017 och februari 2018. Det var i finalen 13 februari Netta vann. Låten Toy presenterades dock först två veckor senare.

Det är mycket möjligt att Keshet som haft hand om "Next Star" får förnyat förtroende. Eller så blir det ett helt annat tv-bolag. Hur och vad IPBC väljer lär stå klart i slutet av sommaren.

Kommentarer