Poängutdelningen ändras

Ska öka spänningen Sättet poängen redovisas i samband med årets ESC-final förändras jämfört med hur det sett ut tidigare.

Sättet som poängen presenteras på görs om i grunden. Det sägs vara den största förändringen på över 40 år och EBU gör det på initiativ från SVT.

Hur ska det gå till? Jo, först kommer jurygruppernas talespersoner i bild och delar ut sina poäng. Här ser tv-tittarna poängen 1-10 grafiskt men det är bara 12:an som presenteras muntligt. Efter att jurygrupperna sagt sitt intervjuar programledarna de bidrag som just då befinner sig i toppskiktet.

Därefter fortsätter finalen med en redovisning av tittarnas resultat och då kommer det att se ut på samma sätt som i Melodifestivalens final.

"Folkets röster i land för land omvandlas som tidigare till poängskalan 1-12. Därefter slås allt ihop till en totalsiffra som programledarna delar ut", säger Christer Björkman till SVT.

De lägre poängen däremot delas ut på ett bräde, sedan presenteras land för land till det bara är två kvar. Då presenteras vinnaren eller, om det är oklart om folkets poäng kommer att räcka för att gå om, först tv-tittarnas tvåa och sedan tittarnas etta.

"Vi har sökt efter det magiska ögonblicket och att få till en mer spännande och oviss omröstning än vad som varit fallet de senaste åren", säger Christer Björkman.

EBU har för säkerhets skull gjort en liten film om hur det hela är tänkt att gå till.


Kommentarer

 1. Ok vad tycker ni själva om detta? Jag tyckte ju det var spännande att höra de olika poängen läsas upp. Det här kommer nog förkorta programmet en hel del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blir det bara tolvan som varje land delar ut som kommer att läsas upp efter juryomröstningen men alla därutöver 1-10 redovisas som vanligt grafiskt i tv-skärmen. Så spänningen finns kvar.

   Ännu mer spännande sedan när tv-tittarnas röster redovisas separat av programledarna. Nu blir poängsumman mycket högre, om samma regler hade gällt förra året hade Måns vunnit med 625 poäng (353 jury + 272 tv-tittare). Som du säkert minns vann han i Wien med totalt 365 p.

   Alltid kul med lite förnyelse!

   Radera
 2. I feel a bit sad about only hearing 12 ponits. 8 and 10 where a nescessary part in the history. I like the little animated parts where you go to the countries. So this is, for me, a short sad moment

  SvaraRadera
  Svar
  1. Agree with you that there are som doubts with the new system. But give it a chance and then we can judge.

   Radera

Skicka en kommentar