Aldrig förr på en söndag

Alltid på lördagar innan Det finns en förklaring till att Junior ESC för första gången hålls en söndag - på eftermiddagen dessutom!

Fram till i fjol ägde Junior alltid rum på lördagskvällarna. Men detta har flera länders tv-bolag haft invändningar emot.

Hos de flesta tv-stationer är lördag kväll liktydigt med "prime time", det vill säga en attraktiv sändningstid som lockar många tv-tittare. Att då konkurrera med Junior Eurovision samtidigt som andra tv-kanaler sänder publikdragare som "Idol" eller "The Voice" har inte visat sig vara framgångsrikt.

Detta har EBU lyssnat på och för första gången har de förlagt Junior till en söndag, men inte bara det. Sändningen startar klockan 16 på eftermiddagen vilket anses vara en mer barnvänlig tid. Konkurrensen från andra tv-kanaler är heller inte lika tuff vid den tiden på dagen.

På det här sättet hoppas EBU få Sverige och andra länder att återvända till tävlingen. I SVT:s fall var det ju faktiskt så att intresset avtog med åren. Från början sändes JESC i SVT1 men flyttades senare över till den mer undanskymda SVT Barnkanalen. Junior passade liksom inte in i tablån för SVT:s huvudkanal SVT1, särskilt inte en lördagskväll.

Junior ESC 2013-2015 avgjordes alltid på lördagskvällar, årets upplaga går alltså av stapeln söndag eftermiddag. Återstår att se om det får Sverige och andra som hoppat av att tänka om och ge sig in i leken igen.

Kommentarer