Överdriven rapportering

"Ukraina har inte råd" Dålig ekonomi sätter stopp för nästa års ESC i Kiev, uppger flera svenska medier. Men vi tror inte alls det är någon fara.

Historien upprepar sig heter det ju, och det stämmer in även här. Det var exakt samma turbulens inför ESC 2005 när Ukraina också skulle stå för värdskapet.

Flera medier rapporterar att chefen för det ukrainska tv-bolaget NTU avgått i protest mot att regeringen inte skjutit till tillräckligt med pengar för 2017 års upplaga. När tv-chefen går ut och säger att man därför inte har råd att arrangera får han nämligen inte medhåll av några andra - i alla fall inte med inflytande i frågan.

Man ska veta att regeringen ändå satsar mellan 140-150 miljoner kronor på Eurovision. Det är ungefär lika mycket som i Stockholm senast, mer än i Malmö 2013 men mindre än i Baku 2012.

Så ESCsverige hävdar med bestämdhet att det inte är någon fara för att nästa års ESC inte ska bli av i Kiev. TV-chefen, som visserligen har avgått, håller nämligen fortfarande i planerandet av tävlingen. Hans utspel ska nog mer ses som ett sätt att pressa politikerna att lägga ännu mer pengar på evenemanget. Ett evenamng som är ett stort prestigeprojekt för Ukraina som land.

Att de skulle tvingas överlämna tävlingen till något annat land är otänkbart för dem. Det var samma snack hösten 2004, då var ekonomiska bekymmer och politisk turbulens anledningen till att Ukraina nog skulle tvingas avstå värdskapet. Så blev det inte alls, de fixade det och bjöd upp till en storartad fest när det väl gällde.

Räkna med något liknande - nu tolv år senare!

Kommentarer