Malta - en studie

Trogen deltagare Har kämpat länge för att vinna ESC, något de lyckats med två gånger i Junior.

Värdlandet för söndagens Junior ESC måste vi förstås studera lite närmare. Inte då bara vad gäller den tävlingen utan också ESC.

Det är få länder som kan konkurrera med Malta om det folkliga intresset för Eurovision. Nästan alla som har tv på ön ser ser sin nationella final, och nästan lika många följer med i ESC. Många malteser drömmer om att en gång få arrangera tävlingen, så har det hittills inte blivit. Men det har varit nära två gånger.

Ira Losco, tvåa 2002
Närmast var det i Tallinn 2002 då Ira Losco kom på andra plats bara tolv poäng bakom det segrande lettiska bidraget. Bara tre år senare blev Malta återigen tvåa, men då var Chiara nästan 40 poäng efter vinnande Helena Paparizou.

Ytterligare två riktigt framträdande placeringar finns, de är bägge från 90-talet. I Malmö 1992 kom Mary Spiteri på 3:e plats. Samma placering fick Chiara i Birmingham 1998.

Faktum är att Malta var relativt tidigt ute i ESC. De debuterade redan 1971 men hamnade sist, likadant året efter. De tog en kort paus och var tillbaka i Stockholm 1975 där resultatet blev något bättre, 12:e plats. Men det var inte tillräckligt bra för att tv-bolaget PBS skulle vilja satsa långsiktigt. De försvann helt i hela 16 år och dök inte upp igen förrän i Rom 1991. Det slutade med en klart godkänd 6:e plats och gav mersmak. Alla år sedan 1991 har Malta deltagit i Eurovision Song Contest.

Läs merMalta i ESC

Större framgångar i Junior
Malta var ett av de länder som deltog i den allra första upplagan av Junior ESC 2003. Där har de funnits med samtliga år utom två. Efter en ganska trevande start kom en topplacering 2008, Daniel Testa hamnade på 4:e plats.

Gaia Cauchi, vann 2013
2013 slog de till med sin första seger tack vare Gaia Cauchi, juniortävlingen året därpå gick av stapeln i Marsa på Malta vilket resulterade i en hedervärd 4:e plats på hemmaplan.

senast förra året var det dags igen för Medelhavs-ön söder om Sicilien att slå till igen. Det blev seger i november 2015 för Destiny Chukunyere och hennes medryckande låt Not My Soul.


Destiny, vann 2015
Maltesiska tv-bolaget PBS visade ännu en gång intresse för att få arrangera tävlingen 2016. Så blir det också, enda skillnaden mot för två år sedan är att huvudstaden Valletta nu är värdstad.

Läs merJunior ESC 2013
Läs merJunior ESC 2015

Kommentarer