Har Sverige gjort sitt?

Molly Sandén Hon blev känd efter sin medverkan. Sverige hoppade av förra året - för all framtid tro?

Sverige var det skandinaviska land som höll ut längst. Både Norge och Danmark lämnade Junior ESC redan 2006. Senast vi såg ett svenskt bidrag i tävlingen var 2014, nu har SVT avstått två år i rad.

Frågan om detta är för evigt har ESCsverige ställt till ansvariga på SVT. Något entydigt svar har det dock aldrig blivit. Beskedet förra året var att man skulle ta ett års paus, men nu går det att konstatera att pausen blev längre än så.

Molly som 14-åring i Junior ESC
Missnöjda med utvecklingen av formatet lämnade danska DR, norska NRK och SVT samtidigt efter tävlingen 2005. Men i Sverige valde TV4 att ta över. Det blev succé direkt, en ny stjärna såg dagens ljus. En 14-årig Molly Sandén kom på 3:e plats i Junior ESC 2006 vilket fortfarande är Sveriges bästa resultat. TV4 fortsatte sedan att internt utse Mollys systrar Frida och Mimmi som hamnade på 8:e respektive 6:e plats.

När det inte fanns några fler Sandénskor att välja på tackade fyran för sig och SVT tog över igen. Detta var från 2010 och fram till avhoppet var en 6:e plats det bästa som åstadkoms. Vid ett tillfälle utsågs bidraget internt, i övrigt fungerade Lilla Melodifestivalen som uttagning.

Till skillnad mot DR och NRK bestämde sig alltså SVT för att ge Junior en ny chans. Om det blir något liknande framöver är osäkert så här bara några dagar före 2016 års upplaga. I jämförelse verkar TV4 inte alls visa något intresse den här gången.

Junior ESC startade 2003 och Sverige fanns med från starten. 2008 valde TV4 att hoppa av tillfälligt eftersom man var med igen året efter. SVT beslut att kasta in handduken utan förnyat intresse från TV4 gjorde att Sverige inte deltog förra året och heller inte ställer upp nu på söndag.

Den mest framgångsrika vi haft i Junior är också den som fått det största genomslaget som artist. 2009 var Molly Sandén med i Melodifestivalen första gången med Så vill stjärnorna, den tog sig till final men kom där sist. 2012 var det dags igen, ännu en gång final och en betydligt bättre placering med Why Am I Crying - 5:e plats.

I årets Mello var hon favorittippad med Youniverse, men det blev till slut en 6:e plats i finalen.

Uppdatering: Frida Sandén utsågs inte internt utan vann TV4:s final.

Kommentarer

  1. Frida Sandén blev inte vald internt, hon vann Stage Junior 2007 (TV4:s Lilla Melodifestival) :)

    SvaraRadera
  2. Vi får ju hoppas att den ändrade sändningstiden ger någon slags effekt, och att Christer Björkman får ett gott intryck av produktionen och därmed kan övertyga SVT om att återvända!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar