Är en månad försenade

Ukrainsk tv-chef medger att förberedelsarbetet går trögt: "Vi är rädda för att bli av med evenemanget".

Det är i en tv-intervju som chefen Alexandr Kharebin medger att man just nu ligger en månad efter schemat. Detta beror på byråkrati, negativa attityder, uteblivna pengar och kontrakt med den tilltänkta arenan IEC som fortfarande saknas.

Framsteg har ändå gjorts, när det var som värst låg man tre månader efter. Nu har man kapat det till en månad, men frågan är om det räcker. Den 8 december träffas EBU för att avgöra om det ens är möjligt att låta Ukraina och dess tv-bolag NTU arrangera tävlingen 2017.

Natsionalna Telekompanya Ukraïny, NTU
Sajten Eurovoix.com anger ukrainska TSN som källa för sina uppgifter. Där nämns också att EBU så sent som i oktober gav NTU rött kort - en slags varning för att inte förberedelserna ännu kommit igång ordentligt.

Tidigare i november sade EBU:s ESC-chef Jon Ola Sand att han var bekymrad över att det fortfarande återstod så mycket att göra. Men han sade samtidigt att det börjat röra på sig framåt och att han inte tvivlade på att nästa års upplaga kommer att hållas i Kiev som planerat.

Hur det nu än ligger till verkar 8 december vara ett avgörande datum. Då fattar EBU beslut om de anser att ukrainarna gjort tillräckliga framsteg eller inte. Kommer de fram till ett nej kan tävlingen komma att flyttas till ett annat land. Ett scenario då är att Ukraina fortfarande får stå för de flesta kostnaderna, alltmedan själva "uppdraget" utförs av ett annat lands tv-bolag.

Kommentarer