Nya röstningen behålls

Röstningssystemet Det nya som infördes i Stockholm i år kör EBU vidare med i ESC. Det framgår av det officiella regelverket.

I Globen var det ju premiär för ett nytt sätt att dela ut poäng i Eurovision. Detta system behålls enligt godkända och publicerade regler (pdf-fil) för 2017 års tävling.

Det nya upplägget blev ovanligt spännande för att vara ESC. Här kunde inget bidrag från början känna sig säker på att ta hem det hela, även om de länge och väl låg bra till i resultatlistan. Överraskningar i bottenskiktet saknades inte heller, Polen som i finalen låg på 26:e och sista plats med sju poäng efter att jurygrupperna röstat fick mer än 200 poäng av tv-tittarna och slutade åtta.

Ett nervkittlande och därigenom framgångsrikt koncept som EBU naturligt nog vill behålla. Det innebär i samband med omröstningen att jurygrupperna delar ut sina poäng. Därefter tas en kort paus för att kolla in ställningen. Avslutningsvis redovisas sedan folkets dom. Här kan det som i det polska exemplet variera stort gentemot juryns uppfattning.

I år slumpade det sig dessutom så att ingen fick sin vinnare. Juryn föredrog Australien medan tv-tittarna ville ha Ryssland. Men det blev Ukraina som avgick med segern, även om deras låt hela tiden fanns med i toppen hos de två kategorierna - jury och folket.

Förr kombinerades juryns och tv-tittarnas poäng. Men med det nya systemet, där man separerat experternas och folkets röster, har också poängskörden ökat rejält. Maxpoängen för ett bidrag i finalen är numera 1 008 mot tidigare 504.

Kommentarer