USA och ESC

Sex bidrag med USA-tema Inför presidentvalet på tisdag har vi kollat in Eurovisionslåtarnas koppling till Amerika.

Det är mycket i tv, tidningar, radio och på webben om det amerikanska valet nästa vecka. Sett till alla de låtar som förekommit i ESC sedan 50-talet är det ändå en ganska liten andel som involverat USA.

ESCsverige har hittat sex bidrag genom årens lopp med tydliga kopplingar till landet på andra sidan Atlanten. Bland Eurovision-länderna har det av naturliga skäl varit vanligare att sjunga om det egna landet, en stad eller Europa som världsdel. Dessa låtar är förstås inte lika många som de om kärlek, smärta och gemenskap - men ändå!

Sex bidrag har vi som sagt ändå hittat. Nederländerna har tävlat med låten Colorado, en av delstaterna. Sverige och Norge har sjungit om städerna Las Vegas respektive San Francisco. Luxemburg har deltagit med låten C'est peut-etre pas l'Amerique, nåt poetiskt om att det nog ändå inte är Amerika.

Irland har inväntat flyg från USA i Terminal 3, och Estland har haft låttiteln Rockefeller street - en gata uppkallad efter en mycket välkänd amerikansk finansfamilj.

I kronologisk ordning;
  • COLORADO - NEDERLÄNDERNA 12:E PLATS ESC 1979
  • C'EST PEUT-ETRE PAS l'AMERIQUE - LUXEMBURG 11:E PLATS ESC 1981
  • TERMINAL 3 - IRLAND 2:A PLATS ESC 1984
  • SAN FRANCISCO - NORGE SIST ESC 1997
  • LAS VEGAS - SVERIGE 19:E PLATS ESC 2005
  • ROCKEFELLER STREET - ESTLAND 24:E PLATS ESC 2011
Hur det går i presidentvalet lägger vi oss inte i. Tänkte bara detta var en passande kartläggning med bara några få dagar kvar till det avgörs vem som ska leda USA de närmaste fyra åren.

Kommentarer